29 Eylül 2024 Pazar

Kimyasal silahlara karşı Den Haag'da yürüdüler: Katliamı durdurun

Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımına tepki gösteren yüzlerce kişi, Hollanda'nın Den Haag kentinde yürüyüş düzenleyerek OPCW ve uluslararası kamuoyuna katliama sessiz kalmama çağrısı yaptı.

Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanıp kullanılmadığının araştırılmasını isteyen yüzlerce kişi, Hollanda'nın Den Haag kentinde düzenledikleri yürüyüşle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) çağrıda bulundu.

Malieveld Meydanı'nda başlayan eylemde, "OPCW, sessizliğini boz! Türkiye'nin kimyasal silah kullanımını araştır ve engelle" pankartı açıldı ve kimyasal silah saldırısıyla şehit düşen gerillaların fotoğrafları taşındı. Yürüyüş, şehit gerillalar için saygı duruşuyla başlarken, kitle yürüyüş boyunca, "NATO finanse ediyor, Türkiye bombalıyor", "Terörist Erdoğan", "Zap Avaşin Metina Biji Berxwedana Gerilla", "Kürdistan'daki katliamı durdurun", "Komutan Agit yaşıyor PKK savaşıyor", "Jin Jiyan Azadi", "Biji Serok Apo" sloganları attı.

KARTAL: HERKES SAĞIR VE DİLSİZ
Eylemde konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal kimyasal silah karşısındaki sessizliğe tepki göstererek "Herkes sağır ve dilsiz" dedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın sorumluluğunu yerine getirerek araştırma talep ettiği için tutuklandığını söyleyen Kartal, benzer şekilde Kürt gazetecilerin de basını susturmak için tutuklandığını vurguladı. "Eğer kimyasal silah kullanmıyorsanız, neden tutukluyorsunuz" diye soran Kartal, OPCW'nin sessizliğini de eleştirdi.

Sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getiren Kartal, OPCW'den bir heyetin bölgeye giderek araştırma yapmasını istedi ve şöyle devam etti: "Türk devletinin Kürt halkına karşı yürüttüğü katliamlar, kullandığı kimyasal gazlar karşısında sessiz kalamazsınız, bu sizin görevinizdir, sorumluluğunuza sahip çıkmak zorundasınız. Kürtlerin devleti yok diye, işlenen katliamları kabul mü edeceksiniz?"

HUNT: OPCW, İŞİNİZİ YAPIN
Kimyasal Silahlara Karşı Britanya Komitesinden gazeteci John Hunt, OPCW ve ilgili tüm kurumlara seslenerek, "Mesajımız şudur: İşinizi yapın" dedi. Türk devletinin kimyasal silah kullanımına ilişkin delillere dikkat çeken Hunt, Güney Kürdistan'a inceleme için giden heyetlerin KDP tarafından engellenmesine tepki gösterdi.

Kürt halkına dönük katliamların son bulmasını isteyen Hunt, "Türk devleti Kürt halkına karşı terörizm uyguluyor. DAİŞ ve El Kaide gibi terörist gruplarla Kürtlere saldırıyor. Kürt özgürlük hareketi, terörizme karşıdır, barışçıl ve direnişçi bir harekettir" ifadelerini kullandı.

ATA: KÜRT HALKI AYAĞA KALKMALI
Türk devletinin kimyasal silah saldırılarında iki yeğenini kaybeden ve yaklaşık 3 aydır OPCW önünde nöbet tutan Xoşnav Ata, taleplerine hiçbir yanıt verilmediğini ama sonuna kadar devam edeceklerini söyledi. Ata, Tüm Kürt halkını saldırılar karşısında ayağa kalkmaya çağırdı.

KARAMUS: DÜNYANIN SESSİZLİĞİNDEN CESARET ALIYORLAR
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Türk devletinin Kürt halkına karşı yasaklı silahlar kullandığının altını çizerek, "Türk devleti dünyanın sessizliğinden cesaret alıyor" dedi. Uluslararası kamuoyunu sorumluluğunu yerine getirmeye çağıran Karamus, OPCW, AB, BM, WHO ve NATO'yu görevini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

ARSLAN: TÜRK DEVLETİ BÜYÜK BİR ACİZLİK İÇİNDE
Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) adına konuşan Serpil Arslan, Türk devletinin büyük bir acizlik ve çıkmaz içinde debelendiği için kimyasal silahlara başvurduğunu söyleyerek, "Nasıl ki Hitler kullandığı silahlarla kazanamadıysa, Erdoğan rejimi de devrimcilere karşı kimyasal silahlarla kazanamayacak" dedi.

MOİNİ: KÜRT HALKI ZAFERE YÜRÜYOR
PJAK Eşbaşkanı Siyamend Moini, Türk devleti ve İran'ın işbirliği yaparak Kürt halkına katliamlar gerçekleştirdiğini söyledi. Bütün saldırılara rağmen başarılı olamayacaklarının altını çizen Moini, "Tüm işgalciler ve sömürgeci güçler bilmeli ki Kürt halkı ayaktadır ve zafere yürüyor" ifadelerini kullandı.
   
Eylemciler Den Haag belediye binası ve Hollanda Parlamentosu önünden geçerken kimyasal silaha karşı oturma eylemi yaptı. Sonrasında Türk Konsolosluğu önüne geçmek isteyen kitleye polis saldırdı.