28 Eylül 2024 Cumartesi

Kimyasal silah kullananlar kendilerini aklamaya çalışıyor

Güney Kürdistan'da gerillaya karşı kimyasal silah kullanmadıklarını öne süren Savunma Bakanı Hulusi Akar, kendi kendilerini araştırdıklarını ve kimyasal silah kullanılmadığı raporu çıkardıklarını söyleyerek aklanmaya çalıştı. Bakan Akar, incelemelerin Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında yapıldığını söyledi. Akar'ın iddialarına yanıt veren HSM Karargah Komutanlığı, kimyasal kullanımının bağımsız heyetler tarafından incelenmesi çağrısında bulundu.

Türk devletinin Güney Kürdistan'da gerillaya karşı kimyasal silah kullanımının ardından sokağa çıkanlara polis şiddeti ve tutuklama saldırısı sürerken, kimyasal kullananlar kendi kendilerini akladıklarını açıkladı.

Kimyasal kullanımının baş sorumlularından Savunma Bakanı Hulusi Akar, kendi kendilerini araştırdıklarını söyledi. Akar, kimyasal silah kullanılan bölgeye 24 Kasım günü bir heyet göndererek numuneler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında inceleme yaptırdıklarını söyledi. Ve ellerinden kimyasal silah kullanılmadığını dair Sağlık Bakanlığının raporu olduğunu söyleyerek, kendi kendilerini aklamaya çalıştı.

AKAR: DIŞARIDAN KİMSEYİ KABUL ETMEYİZ
Meclisteki bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Akar, kimyasal silah kullanımının araştırılmasına dair, "kendi kendimizi kontrol etme, kendi kendimizi değerlendirme kapasitesine sahibiz, dışarıdan kimseyi kabul etmeyiz" sözleriyle incelemeye izin vermeyeceklerini de söyledi.

HSM'DEN BAĞIMSIZ HEYETLERE ÇAĞRI
Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı, Akar'ın iddialarına dair açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı'nda yer alan açıklamada, Akar'ın konuşma yaptığı 9 Aralık'ta da Amediye ilçesinin Şêladizê Nahiyesi'ne bağlı Sîda Köyü yakınında kimyasal silah kullanıldığı belirtildi.

"Kendi denetimlerinde bir heyet oluşturup gönderdiklerini belirtmesi savaş suçlarının bir itirafı niteliğindedir" denilen HSM açıklamasında, 7-8-9 Aralık tarihlerinde 150 kez kimyasal silah kullanılan bölgeye asfalt yol ile gidilebildiği belirtilerek, "Araçla ulaşılabilecek bir bölgededir ve araştırmaya açık bir alandadır. Bağımsız heyetleri gelip bu bölgede inceleme yapmaya ve hakikatleri yerinde görmeye çağırıyoruz" denildi.