28 Eylül 2024 Cumartesi

Khajavi'nin İsviçre ile görüşmesi GGM tarafından engellendi

İran'da yürüttüğü kadın ve çocuk hakları mücadelesi sonucu uğradığı baskılar nedeniyle Türkiye'ye gelen ve burada bir çeteyi ihbar ettiği için polis-çete işbirliğiyle İran'a geri gönderilmek istenilen Gholam Reza Khajavi ETHA'ya bir mektup yolladı. Mültecilik için başvurduğu İsviçre'den kendisine iki kez davetiye yolladığını ancak GGM izin vermediği için gidemediğini kaydeden Khajavi, 6 aydır GGM'de tutulduğunu kaydetti ve dayanışma çağrısı yaptı.

Altı ayı aşkın süredir Aydın Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan İranlı bir Hristiyan olan Gholam Reza Khajavi'ye İsviçre'den davetiye geldi. Ancak Geri Gönderme Merkezi Khajavi'nin İsviçre'ye gidişini engelledi. 6 aydır GGM'de tutulan Khajavi ajansımıza mektup yolladı.

Nisan ayında ETHA'ya ulaşan Khajavi başından geçenleri anlatmıştı. Khajavi, ülkesinde kadın ve çocuk hakları için mücadele ederken uğradığı baskılar nedeniyle 2009 yılında Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'de kaldığı yıllar içinde mülteci kadınları seks işçiliğine zorlayan bir çete olduğunu ve bu kişilerin polisle işbirliği içinde olduğunu tespit etti. Khajavi 2017 yılında, bu çeteyi Göç İdaresi'ne şikayet ettikten sonra tehditler almaya başladı. Tehditlerin ardından valilik ve Göç İdaresi'ne başvuran Khajavi, Göç İdaresi'nde bu çeteyle işbirliği içinde olan İlhan isimli polisin, "Ben şimdi sana göstereceğim, seni İran'a şutlayacağım" tehdidine uğradı.

GGM'de kalışının 3. ayında ajansımıza ulaşan İranlı Hristiyan Khajavi, İran'ın kendisini Türkiye'den istediğini ve ülkeye döndüğü takdirde idam edileceğini kaydederek dayanışma çağrısında bulunmuştu. Khajavi çetecilerin fotoğraflarını paylaştığı sosyal medya hesaplarının kapatıldığını ve kendisine yönelik yaklaşımlardan yakın tarihte geri gönderileceğinin kesinleştiği tehditlerini de aktarmıştı.

GGM, İSVİÇRE'DEN GELEN DAVETİN KABULÜNE İZİN VERMEDİ
Khajavi'nin mültecilik için başvurusu üzerine 14 ve 28 Eylül olmak üzere iki kez İsviçre'den Khajavi'ye bir davetiye geldi. Kendisine başvuru yapması ve İsviçre'ye gelerek mültecilik hususları konusunda görüşülmek istendi. Ancak Geri Gönderme Merkezi, Khajavi'nin gitmesine izin vermedi.

Khajavi bugün ajansımıza bir mektup yolladı. 1964 doğumlu olduğunu ve 13 yıldır Türkiye'de mülteci olduğunu hatırlatan Khajavi, mektubunda şu ifadeleri kullandı: "25 yıldan daha fazla faşist ve terör estiren molla rejimine karşı faaliyetlerimden sonra altı aydır Aydın Geri Gönderme Merkezi'nde tutuklu bulunuyorum. Ve çok  kritik olan dosyam hiçbir mantıklı delil olmadan kapatıldı ve bütün haklı itirazlarım hızlı bir şekilde ret edildi.

Defalarca çeşitli yerlerden avukatlarıma, 'Boşuna telaşlanmayın bu adamın gitmesi gerekir ve gidecektir' demişler.

Yıllardır dünya basını ve hatta 2021 yılından bu yana defalarca Türk basını bile hakkımda beni savunarak yazmalarına rağmen, faşist molla rejimi beni geri istediği için malum bazı kişiler beni işkence ve idama göndermeye çalışıyorlar ve sonunda da bu olacak."

İnternetten yapılan Türkçe ve Farsça aramalarda yaşadıklarının görüleceğini belirten Khajavi, dayanışma ve yetkililere de bu işkencenin son bulması çağrısı yaptı.