28 Eylül 2024 Cumartesi

Keskin: Totaliter devletin yalan ideolojisi var ki bundan kopuş çok zor

İHD İstanbul Şubesi, insan hakları sorunlarına karşı mücadele yöntemleri üzerine çalıştay düzenledi. Açılış konuşmasını yapan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, çalıştay için "kendi içimize bakmamızı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Barosu Kültür Merkezi'nde "İnsan hakları mücadelesinde yeni yol ve yöntem arayışları" başlıklı çalıştayın 3'üncüsünü düzenledi.

Açılış konuşmasını yapan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, düzenledikleri çalıştay için "kendi içimize bakmamızı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu ve "Bizler kendimizi ırkçı ve ayrımcı yaklaşımdan ne muaf tutabildik ne kadar kendi egemenimize benzedik?" diye sordu.

'TÜRKİYE KURULUŞUNDA OSMANLI'NIN BORÇLARI DEVRALDI AMA SUÇLARINI ALMADI'
Oluşturulan resmi ideolojin herkesi biçimlendirdiğinin altını çizen Keskin, "Totaliter devletin yalan ideolojisi var ki, bundan kopuş çok zor" diyerek şöyle konuştu: "Aynı zamanda soykırımcı bir yapıdan da bahsediyoruz. Türkiye'nin kuruluşu okullarda yanlış anlatılıyor, kuruluş kopuş veya devrim değildi. 1915'te gerçekleşen Ermeni soykırımı ve diğer katliamları gerçekleştiren zihniyet kurdu bu devleti. Türkiye kuruluşunda Osmanlı'nın borçlarını devraldı ama suçlarını almadı. Yaşanan sorunların kaynağı da budur."

'SAĞ YAKALANIP ÇIRILÇIPLAK ÖLDÜRÜLEN GERİLLA KADIN KONUŞULMUYOR'
Keskin, kadına şiddetin politik şiddetten ayrılmasının mümkün olmadığına işaret ederek, "Çünkü devlet ilk önce kadınları vuruyor. Sokakta şiddete maruz kalan bir kadını herkes konuşuyor. Jandarma veya Emniyet istihbarat birimlerinin sosyal medyada sahte hesaplarından paylaştığı görüntülerde sağ yakalanıp çırılçıplak öldürülen gerilla kadın konuşulmuyor" şeklinde konuştu.

"Savaşa giden bütçe bizim ekmeğimizi çalıyor" diyen Keskin, ülkede güçlü bir barış hareketi olmamasını eleştirdi. KHK'lılara ilişkin ise Keskin "İnsanlar bu coğrafyada yeni bir işkenceyle tanıştı. Kişilerin kendisi değil, aileleri de açlığa mahkum edildi" ifadelerini kullandı.

Ülkede kimsenin kendi olmasına izin verilmediğine dikkat çeken Keskin, "Normal nedir? Normali sadece iktidarlar belirler. Türk-Sünni ve heteroseksüel ırkçılıkla yaşıyoruz ülkedeki tüm kimlikler bu coğrafyada baskı altında" dedi.

Keskin, LGBTİ+ veya Ermeni bir şube başkanlarının neden olmadığının da tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Açıklaması sonrası, insan hakkı savunucuları 4 gruba ayrıldı ve basına kapalı olarak çeşitli tartışmalar yürüttü. Grupların çalışması sonucunda ortaya çıkarılan rapor ise gelecek günlerde İHD tarafından kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.

4 grubun tartıştığı konu başlıkları ise şunlar:

Hak mücadelesinde dil ve yaklaşım sorunu
İçimizdeki ve dışımızdaki ırkçılık, ayrımcılık ve homofobinin görünümleri, bunları yeniden üreten anlayış mekanizmaları ve mücadele yöntemi
Yaşamı ve özgürlükleri kurtarmak, geliştirmek adına toplumsal muhalefeti büyütmek için neler yapılabilir
Hapishaneleşen Türkiye'deki hukuk ve adalet mücadele sorunları