28 Eylül 2024 Cumartesi

Kerestecioğlu: İktidar krizi yönetemedi

Haftalık gündemi yorumlayan HDP Milletvekili Keresteciloğlu, iktidarın kriz yönetiminin nasıl yapamadığının çok net gözler önüne serildiğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, partisinin sosyal medya hesabında haftalık gündemi yorumladı.

Salgın, kriz, savaş ve deprem dönemlerinin ülkelerin nasıl yönetildiğini çok net ortaya seren dönemler olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, Türkiye'de vakanın ilk ortaya çıktığı andan itibaren kriz yönetiminin nasıl yapılamadığını net gördüklerini dile getirdi. İlk açıklanan tedbir paketinin sermayeye yönelik bir paket olduğunun altını çizen Kerestecioğlu, "Vatandaşın keyfi yerinde olamazdı çünkü onlara düşen kolonya ve maske oldu. Oysa doğalgaz, elektrik ve su faturalarının ertelenmesi ya da devlet tarafından ödenmesi gibi bir çok ülkede gerçekten vatandaşlara yönelik bu tedbirler açıklanırken biz de, devletin iban numarası verdiğini gördük. 'Biz bize yeteriz' dendi biz bize yeteriz tabiki ama o yetinme için gerçekten servet sahiplerinin de bundan vazgeçmesi, paylaşabilmesi böyle bir dönemde en fazla onların ve devletin destek olması lazım. Çünkü zaten vatandaşımız yoksul" dedi.

'DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLAYAN İNSANLAR İÇİN ORTADA SUÇ YOKTUR'
Meclis'e gelen İnfaz İndirim Paketi'ne dikkat çeken Kerestecioğlu, siyasi tutsakların pakette yer almadığını ve bunun asla kabul edilemez olduğunun altını çizdi. "İnfazda eşitlik diyoruz hatta eşitliğin ötesinde özellikle sadece düşüncesini açıklayan insanlar için ortada bir suç yok diyoruz" diyen Kerestecioğlu, devletin salgın dönemlerinde özelikle hapishanelerde çok ciddi önlemleri almak zorunda olduğun vurguladı. Kerestecioğlu, "Bugün bu dönemde başta hasta mahpuslar olmak üzere kadınlar, gebe kadınlar, çocuklar kademeli olarak bir an önce serbest bırakılması gerekiyor. Ve dışarıda infaz yöntemlerinin ele alınması gerekiyor; elektronik kelepçe olabilir, çip olabilir. Bunun için her türlü imkan var aslında bunu yapmamak için hiçbir neden olmadığnı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'ERKEKLER GÖRÜNMEYEN EV İŞİNİ PAYLAŞMALI'
Bir başka önemli noktanın kadınlar açısından olduğunu ve bu salgın döneminde kadına yönelik şiddetin arttığını kaydeden Kerestecioğlu, kadınların yükününde de ciddi artış olduğunu belirtti. Kadınlara, birbiriyle dayanışma çağrısı yapan Kerestecioğlu, şöyle devam etti: "Herhangi bir şidden anından önce aslında ne yapabileceğini tespit etmekten, kimden yarddım isteyebileceğinizi tespit etmekten vazgeçmeyiz. 155, 153, 186 gerektiğinde arayabilirsiniz. Aynı şekilde akıllı telefonunuz varsa KADES uygulamasını indirebilirsiniz ve bulunduğunuz yerin konumunu ileterek yardım talep edebilirsiniz. Kadın dayanışmasını yaşatır diyoruz. Erkeklere de görünmez olan ev içi emeği umarım görürsünüz diyoruz ve umarız paylaşırsınız, paylaşmanız gerekli diyoruz aslında."

'ÜCRETLİ İZİN MUTLAKA AMA MUTLAKA UYGULANMALI'
En çok şikayetin haklı olarak "evde kal" çağrısına rağmen çalışmak zorunda bırakılan işçi ve emekçilerden geldiğine dikkat çeken Kerestecioğlu, "Evde kalabilecek durumda değiller, çalışmak zorundalar. Çünkü ücretli izin yok. Herkes için ücretli izin mutlaka ama mutlaka olması gereken bir şey" diye konuştu. Artık her yerde çalışmanın durdurulması ve ücretli iznin uygulanmasını kaydetti Kerestecioğlu. İşçilerin çok zor koşullarda çalışmak zorunda olduğun vurguladı: "Bu koşulların bir an önce sona ermesi gerekiyor."