28 Eylül 2024 Cumartesi

Kenanoğlu: Cemevi Başkanlığı Alevileri kontrol etme hamlesidir

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın Aleviliği kontrol altına alma amacı taşıdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Kasım'da çıkardığı gece yarısı kararnamesinin kurduğu Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na tepkiler sürüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve Alevi Bektaşi Federasyonu kurucularından Ali Kenanoğlu, Alevi örgütlerinin Cemevi Başkanlığı ve Meclis’teki torba yasaya karşı salı günü Meclis önünde eylem yaptığını anımsattı. O gece yarısı KHK ile düzenlemenin yapılarak Resmi Gazete’de yayınlandığını söyleyen Kenanoğlu, Erdoğan'ın Şah Kulu Dergâhı ziyareti sırasında cemevlerinin bir başkanlığa bağlanacağı ve çeşitli hizmetlerin bu başkanlık üzerinden yürütüleceği açıklaması yaptığını hatırlattı.

'BAŞKANLIK 'ALEVİ DİYANETİ'DİR'
Sünni ve Türk olanların "makbul vatandaş" sayıldığını kaydeden Kenanoğlu, "Bunun dışındaki bütün kimlikleri ve inançları yok saydılar ve bunlara yönelik bir asimilasyon, inkar ve imha politikaları uyguladılar. Kıyımdan ve yıkımdan geçirdiler. Gelinen noktada Alevilerin uzun yıllardır süren hem uluslararası hukukta hem iç hukukta hem de eylemler ve mitingler gibi alanlarda demokratik tepkilerini güçlendirmesi sayesinde artık devlet Alevileri görmezden gelemedi. Öyleyse düşündüler ki 1935'te Diyanet İşleri Başkanlığı Sünni kesimi nasıl kontrol altına almak için kurulduysa, bugün de bu Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Aleviliği kontrol etme hamlesine başladılar. 'Aleviliği inkar edemeyiz ama bunların nasıl olması gerektiğine biz karar vereceğiz' aşamasına geldiler. Bu başkanlık bizim açımızdan bir Alevi Diyaneti'dir. Bu kurum devletin resmi Aleviliğini üretecek ve makbul Alevi yaratılmış olacak" diye konuştu.

GİDERAYAK AKP'YE YAPTIRILMAK İSTENDİ
AKP'nin "Alevi hamlesini" bir seçim stratejisi olarak görmediğini aktaran Kenanoğlu, AKP'nin Alevilerden neredeyse hiç oy alamadığının altını çizdi ve "Devlet aklı ve tekçi zihniyet, Aleviliği kontrol altına alma hamlesini Cumhuriyet'in ilk yüzyılının sonunda AKP'ye giderayak yaptırmak istedi, çünkü bunu CHP'ye yaptıramaz. CHP yapsaydı, İslami çevreler tarafından kıyamet kopardı. Yine de AKP bunun propagandasını seçimde kendince kullanacaktır" dedi.

Aleviliğin "Kültür ve Turizm ögesi" olarak değerlendirilmesine tepki gösteren Kenanoğlu, bu anlayışın tekçi zihniyet ile bağdaşık olduğuna vurgu yaptı.