28 Eylül 2024 Cumartesi

KCK'den kesintisiz eylem çağrısı

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecride ilişkin açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbakanlığı, CPT Öcalan'ın durumuna ilişkin derhal açıklama yapana ve Öcalan avukatlarıyla görüşene dek eylemlerin kesintisiz ve artarak sürmesi gerektiği çağrısı yaptı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecride ilişkin yazılı açıklama yaptı. İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) kamuoyuna yansıtıldığı gibi 2022 Eylül'ünde İmralı'ya yaptığı ziyarette Öcalan'la bir görüşme gerçekleştirmediğini, görüşmenin yapılmadığına yönelik bilgiler olduğunu ve bu durumdan dolayı kaygılarının arttığının belirtildiği açıklamada, "Önder Apo'nun avukatlarının yaptığı açıklama göstermektedir ki CPT Önder Apo'yla herhangi bir görüşme yapmamış, buna rağmen kamuoyuna görüşme olmuş gibi yansıtmıştır" denildi.

"CPT'nin bu tutumu, önder Apo'ya yaklaşımın ve İmralı tecrit ve işkence sisteminin ulaştığı düzeyi ifade etmektedir" denilen açıklamada şöyle devam etti: "İlk defa Önder Apo'yla görüşme yapılmamış olmasına rağmen yapılmış gibi gösterilmeye çalışılmış Kürt halkı ve kamuoyu yanıltılmak istenmiştir. Bu durum sıradan ve normal olarak ele alınamaz, alınmamalıdır. İmralı'da derinleşen ve süreklileşen tecrit ve işkence sistemi ve Önder Apo'dan hiçbir haber alınamamasının yanında CPT'nin içerisine girdiği tutum, Önder Apo'nun sağlığı ve yaşamı konusunda kaygılı olma durumunu aşmış ve durumu tehlikeli bir aşamaya vardırmıştır. Bu tehlike sınırına ulaşan yeni bir durumu ifade etmektedir."

Kürt halkının, CPT ve Avrupa kurumlarının da dahil olduğu ve artık Öcalan'ın yaşamının tehlike aşamasına girdiği İmralı tecrit ve işkence sistemine karşı daha güçlü bir tutumla tepkisini ortaya koyması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, "Kürt halkının dostları da daha güçlü bir tutumla Önder Apo'yu sahiplenmeli ve İmralı tecridinin kırılması ve Önder Apo'nun yaşamının tehlike altından çıkması için Kürt halkıyla birlikte harekete geçmelidir. CPT, Önder Apo'nun durumuna ilişkin derhal açıklama yapmalı ve Önder Apo'nun avukatlarının İmralı'ya gitme başvurusu bir an önce yerine gelmeli ve avukatlar Önder Apo'yla görüşmelidir. Bu iki talep gerçekleşene kadar eylemler sürmeli ve artarak devam etmelidir" ifadeleri kullanıldı.