28 Eylül 2024 Cumartesi

‘Kampüslerde faşist çetelere geçit vermeyeceğiz'

Üniversite öğrencileri, kampüslerde artan faşist saldırılarının siyasi iktidarın devrimci gençlik mücadelesine dönük sindirme planının bir parçası olduğunu söyleyerek, faşist çetelere karşı örgütlü mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Üniversite öğrencileri, üniversitelerde giderek artan faşist saldırılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına, çok sayıda öğrencinin yanı sıra İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri katıldı.

Basın metnini okuyan Yaren Sarısaltık, siyasi iktidarın Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB), polis ve faşist çetelerin işbirliğiyle devrimci gençliğin üniversitelerden silinmek istendiğini, öğrencilerin söz, ifade ve örgütlenme hakkının gasp edildiğini kaydetti.

"AKP-MHP iktidarı devrimci, demokrat, yurtsever ve muhalif geniş gençlik kesimlerine faşist saldırılarla gözdağı vererek mücadeleden alıkoymayı amaçlıyor" diyen Sarısaltık, üniversitelerin ve öğrencilerin teslim alınmasına yönelik saldırıların bunlarla da sınırlı kalmadığını belirtti. Üniversitelere ilişkin İçişleri Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan faşist baskı ve yasak genelgesini hatırlatan Sarısaltık, faşist çetelerin de kampüslerde faaliyet alanını genişlettiğini ve saldırılarını arttırdığını dile getirdi. 

Ankara ve İstanbul Üniversitesi'nde geçen sene yaşanan faşist saldırılara dikkat çeken Sarısaltık, birkaç gün önce İstanbul Üniversitesi'nde tekrar yaşanan faşist saldırının da bunun devamı olduğunu vurguladı. "Beyazıt'ta faşistler saldırdıkları gibi kadınları ise tecavüzle tehdit etti. Üstelik bütün bunları ÖGB ve polis eşliğinde gerçekleştirdi. Bu durum şaşırtıcı değildir, keza siyasi iktidar sıkıştığı her anda üniversitelerde asalak, faşist oluşumları maşa olarak kullanmakta, üniversitelerde verilen devrimci mücadeleyi, hak talepleri için gerçekleşen eylemleri 'sağ-sol çatışması' gibi söylemlerle dar ve suni bir alana sıkıştırmayı hedeflemektedir" ifadelerini kullanan Sarısaltık, geçen hafta Karaman'da ve Marmara Üniversitesi'nde de devrimci, demokrat öğrencilere saldırı girişimleri olduğunu söyledi.

Sarısaltık, şöyle devam etti: "Ekonomik krizin derinleştiği, hakların ve özgürlüklerin gasp edildiği bir dönemde hayata geçirilen bu saldırılarla gençlik sindirilmeye çalışılmaktadır. Haklarımız, özgürlüğümüz ve geleceğimiz için yükselttiğimiz mücadeleyi faşist saldırılar ve provokasyonlarla engellemek isteyenlere üniversitelerimizde geçit vermeyeceğiz. Üniversitelerden yurtlara, yurtlardan sokaklara kadar bulunduğumuz her alanda haklarımız, özgürlüğümüz ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleyi yükselteceğiz!"