29 Eylül 2024 Pazar

Kadıköy Dayanışma Ağı: Olan bıraksın, ihtiyacı olan alsın

Dayanışma kolilerini büyük bir özveriyle sahipleriyle buluşturan Kadıköy Dayanışma Ağı, Kadıköy'ün belirli noktalarına kurduğu Gıda Dayanışma Köşeleri'yle de dayanışmayı yükseltiyor. Çalışmak zorunda kalanlara ve sağlık emekçilerine de sağlık ve koruyucu ekipman ulaştıran Kadıköy Dayanışma Ağı, "dayanışma yaşatır" diyerek mücadele çağrısı yapıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle iktidar, fiziki temasın olmaması ve evde kalmayı çözüm olarak sunuyor. Ancak evde kalacakların nasıl geçineceğine, ne yiyeceğine veya nasıl hijyen malzemesi elde edeceğine ilişkin bir çözümü yok.

Çözüm olmasa da süreci birlikte göğüslemek ve sorunları paylaşmak isteyenler dayanışma ağlarıyla bir araya geldi. Kadıköy Dayanışma Ağı da bunlardan biri.

Kadıköy Dayanışma Ağı, dayanışma kolilerini ihtiyacı olanlarla buluşturuyor. Kadıköy Hayır Meclisleri ve Savaşa Karşı Platform'da çalışma yürütenlerin kurucusu olduğu Kadıköy Dayanışma Ağı, mahalle meclisleriyle ilerliyor. Mahalle temsilcileri kendilerine yapılan başvurularla oluşturduğu listelerini ağa iletiyor, koliler hazırlanıyor ve tek tek dağıtımı yapılıyor. Bununla da yetinmiyorlar elbette Kadıköy'ün belirli noktalarına "Olan bıraksın, ihtiyacı olan alsın" şiarıyla kurduğu Gıda Dayanışma Köşesi ile de dayanışmayı yükseltiyor.

Sokağa çıkma yasağı öncesi dayanışma kolilerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere bir araya gelenlerle geçirilen bir gün özellikle böylesi zamanlarda dayanışmanın nasıl umut olduğunu bir kez daha gösteriyor. Sabahın erken saatlerinde Kadıköy'de bulunan Zeki Göker Kültür Merkezi'nde buluşan dayanışma ağı üyeleri, tek tek kolileri hazırlıyor. Güzel bir sohbet eşliğinde hazırlanan kolilerin daha sonra dağıtım için planları tekrar gözden geçiriliyor. Eldiven ve maskelerin kullanıldığı hazırlık sırasında da sık sık tekrarlanan dezenfektan işlemi ise bu işin sağlık ve hijyen bakımından son derece ciddiye alındığını gösteriyor.

AMAÇ İHTİYACI OLAN HERKESE KOLİLERİ ULAŞTIRMAK
Neredeyse her gün dağıtım yapan Kadıköy Dayanışma Ağı'nın bugünkü ilk durağı Fikirtepe Mahallesi oluyor. Elinde listeyle bizi karşılayan mahalle temsilcisi,  gönüllülerle bizi tanıştırıyor. Ayak üstü yapılan sohbetin ardından koliler adreslerine teslim ediliyor.

Koliyi alan Hediye abla, salgınla birlikte eşinin işten çıkarıldığını ve yaşadıkları geçim sıkıntısının daha da arttığını söylüyor. Bu sırada sokaktan geçen Özbekistan uyruklu bir kişi de işten çıkarıldığını, yaşadığı zorluğu anlatıyor. Koliler tekrar sayılıyor, listeler hesaplanıyor ve Özbek vatandaşına da bir koli ayrılıyor.

Ancak bu tek örnek olmuyor tabi ki. Sokaklarda ilerledikçe karşımıza çıkan çok sayıda kişinin yardım istemesi üzerine, araçtaki koliler dağıtılıyor. "Amacımız ihtiyacı olan herkese dayanışma kolilerini ulaştırmak, iki günlük sokağa çıkma yasağında insanların bir nebze de olsa ihtiyaçlarını karşılamak" diyor Koray Türkay. Daha sonrasında iki kez daha araç kolilerle doldurularak, dağıtılıyor.

ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILANLARA SAĞLIK VE KORUYUCU EKİPMAN
Sabah saatlerinde başlayan bu hummalı çalışma akşama kadar sürüyor. Üstelik bu periyot neredeyse her gün devam ediyor. Sadece gıda yardımı değil sağlık ekipmanları da hazırlayıp, dağıtıyor Kadıköy Dayanışma Ağı.

Tuğçe Özçelik,"Sağlık ekipmanı olmadan çalışmak zorunda bırakılan arkadaşlara, siper, maske ulaştırıyoruz" diyor. Ücretsiz ve gönüllü olarak bu işi yürüttüklerini ifade ediyor Özçelik ve ekliyor: "Zaten kesinlikle maddi değil ayni yani gıda yardımı alıyoruz. Onun dışında sağlık emekçisi arkadaşlara da siperlik ve maske gönderiyoruz. Twitter üzerinden bir mesaj aldık, bir çocuk sağlık emekçisi annesi için koruyucu ekipman istedi. Ona yolladık. Çankırı ve Keşan'a sağlık çalışanlarının isteği üzerine koruyucu ekipman gönderdik. Güzel bir şey de Yurtiçi Kargo, devlet hastanesine ücretsiz gönderiyor kargoyu. Başka bir örnek de bizi bilen bir mahalle muhtarı aradı, bir markette çalışanların koruyucu ekipmanları olmadığını ve onlara ulaşmamızı istedi. Biz koruyucu ekipmanlarla markete gittik ve arkadaşlara siperlik, maske bıraktık. Kadıköy Dayanışma Ağı olarak 6 ilçeye dağıtım yapıyoruz."

Gıda Dayanışma Köşelerinden birinin önünde yaptığımız bu sohbet sırasında çok sayıda kişinin raflara baktığını ve çekindiğini gören Koray ve Tuğçe, halka seslenerek dayanışmanın önemini anlatıyor. "İhtiyacı olan lütfen alsın, elinde olan da lütfen yerine koysun" diyorlar. Beni kolilerin hazırlandığı noktaya bırakan Koray Türkay, Üsküdar'a doğru kolilerin dağıtımı için tekrar yol alıyorlar. Bu yazının yazıldığı saatlerde onlar hala kolilerin dağıtımını yapıyorlar.

'DAYANIŞMA YAŞATIR'
Bu sırada Zeki Göker Kültür Merkezi'nde ise bir sonraki dağıtım için koliler hazırlanıyor. Sabah ki aynı heyecan, mutluluk ve özveriyle... Gözlerinden yorgunluk okunmasına rağmen çalışmaya devam ediyorlar. Çünkü dayanışma ağlarının, "dayanışma yaşatır" şiarının vücut bulmuş hali olduğunu biliyorlar. Siz de yolunuz Kadıköy'e düşerse Gıda Dayanışma Köşelerine muhakkak uğrayın ya da @dayanismaagii hesabı üzerinden bu dayanışmaya el atın.