28 Eylül 2024 Cumartesi

Kaçmaz: Çocuklar ülkedeki ayrımcılık nedeniyle şiddet görüyor

Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Kaçmaz, çocuğa yönelik şiddete, tacize, hak ihlallerine, ayrımcılığa dikkat çekti. Kaçmaz, tüm çocukların özgür ve adil bir yaşama kavuşması için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu Eş Sözcümüz Hüseyin Kaçmaz, Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Her bir çocuğun bütün haklarından faydalandığı bir sistem inşa etmek için mücadeleye devam edeceklerinin sözünü veren Kaçmaz, yasaların uygulanmamasının çocuklara yönelik her türden suçun işlenmesini normalleştirdiğini, cezasızlığı beraberinde getirdiğini ve cezasızlığın, yeni suçların oluşmasına zemin sunduğunu kaydetti.

'12 YAŞINDAKİ UĞUR KAYMAZ 18 YIL ÖNCE KATLEDİLDİ'
18 yıl önce 21 Kasım'da Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, babası Ahmet Kaymaz'la birlikte 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın katledildiğini hatırlatan Kaçmaz, "Ayağında terlikle evinin önünde katledilen Uğur Kaymaz'ı anıyorum. Bu ülkenin kolluğu Uğur'u katletti. Yargısı Uğur Kaymaz'ı terörist ilan etti. Yargı katilleri korudu ve katiller cezasız bırakıldı. Mahkeme katilleri akladı. 12 yaşındaki bir çocuğun bedenine 13 kurşun sıkanlar beraat etti. Karar temyiz edildi, ancak Yargıtay 12 yaşındaki bir çocuğun ateş ettiği yalanını öne sürdü, üstelik oy birliğiyle kararı onadı. Dava AİHM'e götürüldü ve AİHM Türkiye'yi mahkum etti. Fakat hala katiller yargılanmış değil. Adalet yerini bulmuş değil. Uğur Kaymaz'ın katilleri yargılanmadan çocuklara yönelik suçlar bu ülkede engellenemez. Cezasızlık politikası terk edilmeden, etkin ve adil bir adalet mekanizması kurulmadan çocuklar güven içerisinde yaşayamaz" dedi.

'ÇATIŞMA ISRARI NEDENİYLE ÇOCUKLAR KATLEDİLİYOR'
Çocuk haklarına saygı ve özen gösterilmediğinin altını çizen Kaçmaz, Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından günümüze en az 437 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. AKP-MHP blokunun Kürt sorunundaki çatışma ısrarı nedeniyle birçok insan ve çoğu kez çocukların katledildiğini belirten Kaçmaz, "Yine dün Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarda siviller hayatını kaybetti. Bu kürsüde birçok kez açıklama yaptık ve bu saldırılar sonucu katledilen çocukları tek tek dile getirdik. Ancak ne yazık ki saldırılar hala devam ediyor. Geçtiğimiz pazar akşamı bir kez daha yerleşim yerleri havadan bombalandı" ifadelerini kullandı.

Kaçmaz, MSB'nın, üzerine katledilen çocukların isimlerinin yazılı olduğu bombalarla Rojava'ya saldırmasına tepki gösterdi.

'ÇOCUK YOKSULUĞU VE İŞÇİLİĞİ, İSTİSMARDAN AYRI TUTULAMAZ'
150 milyon çocuğun yoksullukla cebelleştiğini söyleyen Kaçmaz, "Türkiye'de giderek artan/ağırlaşan 'yoksul çocuklar' gerçeği söz konusudur. Çocuklar açılıkla, kansızlıkla, bodurlukla, beslenememekten kaynaklı birçok hastalıkla karşı karşıyadır. TÜİK'in güven vermeyen verilerine dahi baktığımızda, 2020 yılı için 'ciddi maddi yoksunluk içinde olan' çocukların oranı yüzde 34'e çıkmaktadır. Yani bu ülkede çocukların aç olduğunu verilerine güvenmediğimiz TÜİK bile itiraf etmiş durumda. Bu oranla Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün okullarda açlıktan bayılan çocuklar gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye'de şiddetli yoksulluk içinde yaşayan ve 16 yaşından küçük olan çocukların sayısı 6 buçuk milyona ulaşmıştır. İlkokul ve ortaokulda okuyan yaklaşık 10 milyon öğrenci varken, bunun 2 milyonu şartlı eğitim yardımıyla okula gidebilmektedir. Bu sistem eşitsizlik ve ayrımcılıkla birlikte yoksulluk, güvencesizlik, sosyal haklardan yararlanamamayı yeniden ve yeniden üretmektedir. Çocuk yoksulluğu, çocuk işçiliği, çocuk istismarı birbirinden ayrı görülemeyecek olgulardır" ifadelerini kullandı.

'616 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE KATLEDİLDİ, 396 ÇOCUK HAPİSHANEDE'
İSİG Meclisi iş cinayetleri raporlarına göre, 2013 yılından bugüne geçen on yılda en az 616 çocuk çalışırken hayatını kaybettiğini söyleyen Kaçmaz, bir diğer sorunun da çocuk tutsaklar olduğunu belirtti. 6 yaş altı 396 çocuğun hapishanede olduğunu söyleyen Kaçmaz, çocukların hapishanede şiddete ve istismara maruz kaldığını belirtti.

Milyonlarca çocuğun anadilde eğitim göremediğini, okulda travmaya uğradığını, ötekileştirildiğini, sistematik ayrımcılığa uğradığını kaydetti.

'ENGELLİ ÇOCUKLAR TEMEL HİZMETLERDEN YARARLANAMIYOR'
Engelli çocukların temel hizmetlerden yararlanamadığına dikkat çeken Kaçmaz, "Engelli çocuklar sessizleştirilmiş büyük bir kesimdir. Ne eğitim gibi temel bir hizmetten ne de sağlık ve bakım hizmetinden tam anlamıyla yararlanamamaktadırlar. Evler, sokaklar, okullar, kamu binaları, sosyal yaşam alanları, yollar, kaldırımlar ve geçitler engelliler düşünülerek inşa edilmemiştir. Bundan ötürü başta çocuklar olmak üzere tüm engelliler büyük bir kapatılma ile karşı karşıya kalmaktadır. 10 milyonluk engelli nüfusla karşı karşıyayız ama bu nüfusu dışarıda göremiyorsunuz. Bunun nedeni koşulların engelliler için erişilebilir olmamasıdır. Tüm engelliler büyük bir kapatılma ile karşı karşıyadır. Bu, iktidar ve devlet mekanizması eliyle yapılmaktadır. Engelli çocukların tüm eğitim, rehabilitasyon ve fizik tedavi hizmetlerine ücretsiz, anadilinde ve yaşam alanlarına yakın bir yerde erişimi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Çocuğa yönelik şiddetin rastlantısal olmadığını, ülkedeki ayrımcılıktan kaynaklandığının altını çizen Kaçmaz, "Çocuklara yönelik her türden ayrımcılık derhal ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

Kaçmaz, HDP olarak tüm çocukların özgür ve adil bir yaşama kavuşması için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.