25 Eylül 2024 Çarşamba

JKŞ: YPJ'nin kuruluşunun 8. yılı kutlu olsun

JKŞ, "2013 Nisan ayında Rojava devrimi içerisinde kurulan kadın öncüleşmesi ve özgürleşmesinin öncü çizgisi YPJ'nin 8. yıldönümü, Kuzey ve Doğu Suriyeli ve tüm ezilen kadınlara kutlu olsun" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (Jinen Komünist ên Şoreşger - JKŞ), Kadın Koruma Birlikleri'nin (Yekîneyên Parastina Jin - YPJ) kuruluşunun 8. yılına ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, "2013 Nisan ayında Rojava devrimi içerisinde kurulan kadın öncüleşmesi ve özgürleşmesinin öncü çizgisi YPJ'nin 8. yıldönümü, Kuzey ve Doğu Suriyeli ve tüm ezilen kadınlara kutlu olsun" denildi.

JKŞ, "21. yüzyılın ilk devrimi olan Rojava devrimini yüzyılın devrimi yapan gerçeklik, halkların özgürlük bahçesi olan bu devrimin aynı zamanda erkek egemen karanlık zihniyete karşı bir kadın devrimi olarak büyüyüp boy vermesidir. Kuşkusuz bu karanlığa karşı kadın devrimi ve özgürleşmesi çizgisi ile kadınların özsavunma çizgisi ve devrim içerisinde kadın ordulaşmasının sembolü olan YPJ'dir. YPJ bir kez daha gösterdi ki, erkek egemen gerici ve kadın düşmanı zihniyete karşı kadınlar ancak örgütlenerek kazanabilir" diye belirtti.

Açıklamada, Serêkaniyê'den Til Hemis'e, Derîk'ten Hesekê'ye, Kobanê'den Şengale, Girê Spî'den Minbic'e, Rakka'dan Deyr ez Zor ve Efrîn'e kadar kadın halk ve kadın düşmanlığı histerisi ile bütün Kuzey ve Doğu Suriye'yi kan gölüne çeviren El Nusra, IŞİD ve türevi çetelerin, Rojava devrimini boğmak için bu karanlık çetelere karşı her türlü desteği veren başta Türk devletinin, kadın iradesinin duvarına çarptığı vurgulandı.

Rojava devrimini yok ederek halkların ve kadınların kazanımlarını yok etmek isteyen tüm güçler en büyük yenilgilerini, en başta kadınların örgütlü gücü sayesinde yaşadığının altı çizilen açıklamada "Yüzlerce, binlerce kadın YPJ saflarında ülkelerini, topraklarını, kimliğini ve tarihini savundular. Ve karanlığı aydınlatan kadınlara öncüleşmenin ve özgürleşmenin yolunu çizen YPJ, bu topraklarda kadın direnişinin sembolü oldu. Arinlerden Saryalara, Avestalardan Şilanlara, Raperinlerden Destanlara binlerce Kürt, Arap, Süryani, Türk devrimci, sosyalist, komünist, yurtsever kadın, ödedikleri bedeller ve kahramanca direnişleri ile YPJ'ye ve kadın devrimine can veren mihenk taşı oldular" diye kaydedildi.

JKŞ, "8. yılında YPJ'nin kuruluşunu tüm kadınlara kutluyoruz. Biliyoruz ki, hiçbir zafer bedelsiz kazanılmaz ve kadınların özsavunma gücü olmadan kazanımlarımızın garantisi olmaz. Bu bilinç ve irade ile tüm kadınları YPJ'ye sahip çıkarak devrimin kadın kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi.