28 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de insan hakları yürüyüşü

"İnsan hakları yürüyüşü" yapan İHD İzmir Şubesi, denize karanfil bıraktı, mücadeleye devam edeceğini kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul ve ilanının 74. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenledi, denize karanfil bıraktı ve açıklama yaptı. Konak eski Sümerbank önünden "İnsan hakları ile insandır" ve "Yaşam için barış" yazılı pankartlarla Kordon’a yapılan yürüyüş sonrası açıklamayı Şube Başkanı Zafer İncin okudu.

2022 yılında yaşanan hak ihlallerini hatırlatan İncin, iktidarın ülkenin tüm meselelerini "güvenlik" ve "beka" sorunu olarak göstererek toplumu kutuplaştırdığını, çatışma ve savaşı tek yöntem olarak benimsediğinden çok sayıda yaşam hakkı ihlali yaşandığını da belirtti.

Türkiye’nin son kırk yılın en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşadığını dile getiren İncin, "Yıllardır uygulanan borçlanmaya dayalı neoliberal ekonomi politikalarının, savaş ve çatışma harcamalarının sebep olduğu ekonomik kriz ve derin yoksullaşma, yurttaşların hem biyolojik hem de sosyal yaşamlarını sürdürebilmelerini tümüyle imkansız kılan ağır insan hakları ihlalidir. Hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk, güvencesizlik ve örgütsüzlük en çok kadınları, çocukları, mülteci ve sığınmacıları vurmaktadır. Bu koşullarda işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına dokunulmamalı, enflasyon rakamları manipüle edilmemeli, kıdem tazminatı hakkına dokunulmamalı ve iş cinayetleri önlenmelidir. İşçi ve emekçilerin hak arama eylemleri yasaklanmamalı, sendikalaşma, grev ve toplu eylem hakkı güvenceye alınmalıdır" dedi.

İncin, son söz olarak şunları ekledi: "Var oluş nedenleri hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke ve dünyaya ulaşmak olan bizler, dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya, böylelikle önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz."