28 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Dilsiz yaşam olmaz

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, çok dilli, kültürlü ve dinli olan Türkiye'de "tekçi" anlayış nedeniyle farklılıkların her geçen yok edildiği kaydedildi. 18 dilin yok olduğu ifade edilen açıklamada, demokrasi düşmanlarının hesap verecekleri güne kadar aralıksız mücadele etme çağrısı yapıldı. 

21 Şubat Dünya Anadili Günü'ne ilişkin Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde biraraya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, açıklama yaptı. "Anadilde eğitim mücadelemiz engellenemez" yazılı pankartın açıldığı eylemde Kürtçe, Türkçe, Arapça, İngilizce ve İspanyolca "Dilsiz Yaşam olmaz" yazılı dövizler taşındı. 

Basın metnini okuyan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, Gezi davasından tahliye olduğu gün darbeyle ilişkilendirilerek işinsanı Osman Kavala'nın yeniden tutuklanmasına dikkat çekti. Kılıç, "Konuyla ilgili olarak uyduruk delillerle açılan davalar sürdürülmeye, sırf Gezi isyanına katıldı diye darbeyle uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar darbecilikle suçlanmaya çalışılıyor. AİHM kararlarına rağmen Osman Kavala siyasi rehine olarak tutuluyor" dedi.

2015 yılında bilimsel, laik, anadilde eğitim talebiyle İzmir'de yapmak istenilen basın açıklamasının polis tarafından engellendiğini ve yargılanan 90 kişiye geçtiğimiz günlerde 5 ay hapis cezası verildiğini hatırlatan Kılıç, "İktidar yargısına, verdikleri bu karar ile iktidarın eski ortağı FETÖ üyelerinin bir icraatını daha onaylamış olduklarını, 'istediklerini vermeye' devam ettiklerini hatırlatmak isteriz. O gün sokağa çıkanlar bilimsel, laik, anadilde eğitim talep ettikleri için  cezalandırıldı" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE 18 DİL YOK OLMUŞ'
Türkiye'nin çok dilli, çok kültürlü ve çok dinli bir yapıya sahip olduğunu belirleten Kılıç ve şöyle devam etti: "Cumhuriyet tarihi boyunca izlenen tekçi politikalar yüzünden farklılıklarımız her geçen gün yok edilmektedir. Bu coğrafyada yaşayan farklı diller, yasaklar ve asimilasyonun kıskacına alınarak yok edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'de konuşulan bazı diller yok olmuş, bazıları ise yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre, Türkiye'de 18 dil yok olmuş veya yok olma tehlikesi altındadır" dedi.

'ARALIKSIZ MÜCADELE ETMEYE DAVET EDİYORUZ'
Türkiye'de birçok kadim dil için anadilde eğitimin yasak olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Halklarımız tarafından kullanılan diller başta TBMM olmak üzere birçok resmi kurum tarafından 'bilinmeyen dil' olarak tanımlanmaktadır. Bu yaşadığımız hukuksuz ve adaletsiz düzenin bir başka yüzüdür. Ama bizler hiçbir zaman insanca yaşam, demokratik, özgür Türkiye, bilimsel, laik anadilinde eğitim mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Demokrasi düşmanlarının, despotlara maşa olanların hesap verecekleri o günün bir an önce gelmesi için aralıksız mücadele etmeye davet ediyoruz" diye konuştu.