28 Eylül 2024 Cumartesi

İVHO: Covid-19 evcil hayvanlardan insanlara bulaşmaz

Ankara Gölbaşı'nda çuvallar içinde 20 ölü köpeğin bulunması ve son günlerde virüs korkusuyla evcil hayvanlarını sokağa atanların artmasına ilişkin açıklama yapan İstanbul Veteriner Hekimler Odası, "Covid-19 evcil hayvanlardan insanlara bulaşmaz" dedi.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Ankara Gölbaşı'nda çuvallar içinde 20 ölü köpeğin bulunması ve son günlerde virüs korkusuyla evcil hayvanlarını sokağa atılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Arslan, koronavirüs ile mücadele edildiği bugünlerde, bilgi kirliliği ve panik nedeniyle toplumun bazı kesimlerinde hayvanlara yönelik yanlış bir algı oluştuğunu belirtti. Bunun korkunun ötesine geçerek, hayvanlara karşı bir önyargı hatta düşmanlığa varan eylemlere dönüştüğünü vurgulayan Arslan, "Dünya Sağlık Örgütü ve diğer yetkili uluslararası bilimsel kuruluşlar, yaptıkları açıklamalarda, şu ana kadar evcil hayvanlardan insanlara Covid-19 bulaştığına dair bir kanıt bulunmadığını ısrarla vurgulamışlardır. Evcil hayvanı olan vatandaşlarımız her zamanki hijyen önlemlerine dikkat etmek kaydıyla rahat olabilirler" diye belirtti.

Gölbaşı'ndaki köpek katliamını kınayan Arslan, sosyal medyada dolaşan hayvan düşmanı söylemler, başıboş köpekleri yok etmek için dernekleşme gibi iddiaların tehlikesine dikkat çekerek, bu gibi yaklaşımların kabul edilemez olduğu vurgulandı. Arslan, sokak hayvanlarına zarar vermenin vicdanları rahatsız etmesinin yanı sıra kanunen yasak ve cezai yaptırımı olduğu da hatırlatıldı.