29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsaklara özgürlük çağrısı

Hak savunucuları 3 kentte toplanarak hapishanelerde durumu giderek ağırlaşan hasta tutsakları kamuoyuyla paylaştı ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Hak savunucuları, İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsaklar için bir araya gelerek, devletin hasta tutsakların yaşam ve sağlık hakkından sorumlu olduğunu hatırlattı ve hasta tutsakların serbest bırakılması, tedavilerinin sağlanması çağrısında bulundu.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 553'üncü F oturmasında ağır hasta tutsak Özgür Erhan Özel'in durumunu kamuoyuyla paylaştı. Taksim'de bulunan İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde "Hasta mahpus Özgür Erhan Özel serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açıldı, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan hapishaneler komisyonu üyesi Meral Şahin, İHD verilerine göre 2022 Nisan ayı itibariyle ülke hapishanelerinde 655'i ağır olmak üzere bin 520 hasta tutsak bulunduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığını belirtti. Bütün uluslararası sözleşmeler ve protokollere rağmen hapishanelerdeki tedavi hakkı başta olmak üzere çok sayıda hak ihlalinin yaşanmaya devam ettiğini vurgulayan Şahin, hasta tutsakların devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlattı.

Maltepe 1 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Erhan Özel'in kronik kalp yetmezliği, hipertansiyon, kasık fıtığı, hemoroid ve tiroid hastası olduğunu kaydeden Şahin, Özel'in iki defa bypass ameliyatı olduğuna da dikkat çekti. Hapishane koşulları nedeniyle Özel'in sağlık durumunun giderek ağırlaştığını vurgulayan Şahin, 2018'de kalp ameliyatı olan Özel'in pandemiden bu yana hiç sağlık kontrolü ve tedaviye götürülmediğini aktardı.

Özel'in kişisel ihtiyaçlarını gidermekte giderek zorlandığına ve hastane sevki taleplerinin kabul edilmediğine dikkat çeken Şahin, Özel'in son ameliyatından bu yana pek çok kez kanaması olduğunu, revire bile çıkarılmadığını anlattı. Şahin, Erhan Özel başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Erhan Özel serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için sürdürdükleri eylemin 425'inci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara şubesinden Nuray Çevirmen okudu.

Yüzlerce ağır hasta tutsağın tek başına yaşamını idame ettiremeyecek halde olmasına rağmen ısrarla hapishanede tutulmaya devam ettiğini belirten Çevirmen, "Ağır hasta mahpuslar, tedavi edilemeyerek ve tahliyeleri sağlanmayarak adeta ölüme mahkum edilmektedirler" dedi. Hapishanelerde hak ihlalleri giderek artarken sorumlular hakkında cezasızlık politikası yürütüldüğünü dile getiren Çevirmen, Burhaniye T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Abdul Halim Kırtay'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

1993'ten bu yana tutsak olan Kırtay'ın bu sürede pek çok kez sürgün edildiğini kaydeden Çevirmen, hapishane koşulları ve uzun süren tutsaklığın Kırtay'da çok çeşitli hastalıklar oluşmasına neden olduğunu aktardı. Kırtay'ın ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık, hemoroid hastası olduğunu, bu nedenle şiddetli ağrıları olduğunu ifade eden Çevirmen, Kırtay'ın tek başına yaşamını idame ettiremediğini söyledi. "Hapishanede iken birkaç defa kasık fıtığı patlamış ve sürekli olarak kanama ve iltihap meydana gelmektedir" diyen Çevirmen, Abdul Halim Kırtay'ın ailesine hastanede olduğu söylenerek telefon görüşlerine izin verilmediğini ancak gerçekte Kırtay'ın hastaneye götürülmediğini, keyfi tavırlarla görüşe çıkarılmadığını dile getirdi.

Çevirmen, Kırtay başta olmak tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını ve tedavi hakkının sağlanmasını istedi.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsaklar için düzenledikleri eylemin 263'üncü haftasında Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde toplandı. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD İzmir Şube başkanı Zafer İncin okudu.

Ağır hasta tutsakların iyileşinceye kadar infazlarının ertelenerek serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan İncin, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) "Hapishanede kalamaz" raporlarıyla toplum nezdinde güvenilirliğini yitirdiğini söyledi. "Hem onlara insanca yaşanabilir ve tedavisine ulaşabileceği bir ortamı yaratmıyorsunuz, hem de hala hapishanede tutmaya devam ediyorsunuz. Bizlere hasta mahpuslardan ya da ailelerinden gelen mektup ya da başvurular, durumun vahametini göstermektedir" diyen İncin, Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan 73 yaşındaki ağır hasta tutsak Şemsettin Ekinci'nin durumunu kamuoyuyla paylaştı. Ekinci'nin tansiyon ve şeker hastası olduğunu, 2018 yılında beyin kanaması geçirdiğini ve bununla birlikte sol tarafında felç oluştuğunu kaydeden İncin, Ekinci için yapılan infaz erteleme taleplerinin hepsinin reddedildiğini aktardı.

Bütün bu sağlık sorunlarının yanı sıra Ekinci'nin gözlerinin de katarakt olduğunu ve neredeyse göremez hale geldiğini ifade eden İncin, buna rağmen Ekinci'nin tedavisinin sağlanmadığının altını çizdi.

İncin, uluslararası sözleşmeler ve emsal AİHM kararlarını hatırlatarak, devletin hasta tutsakların yaşayacağı bütün olumsuzluklardan sorumlu olduğunu vurguladı ve Şemsettin Ekici başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.