28 Eylül 2024 Cumartesi

İstanbul Adliye önündeki Adalet Nöbeti'ni milletvekilleri sürdürdü

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbetini 35'inci haftasında HDP'li milletvekilleri tarafından İstanbul Adliyesi önünde sürdürüldü. Hapishanelerde tutsakların ölüme gönderilmesinden Adalet Bakanı ve Hapishane Genel Müdürlüğü olduğunu söyleyen HDP Milletvekili Gülüm, "Yargılanacaksınız" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 35'inci haftasında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu tarafından gerçekleştirildi.

'CEZAEVLERİNDE YAŞANANLARI HER FIRSATTA ANLATACAĞIZ'
Adliye önündeki eylemde söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, tutsak yakınlarının her hafta işkence ile gözaltına alınmalarından kaynaklı sağlık problemleri yaşadıklarını ve bundan dolayı Adalet Nöbeti'ne katılamadıklarını söyledi. Hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırıları dile getirmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Gülüm, ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın sağlık durumunun kritik seviyeye gelmesine rağmen tahliye edilmemesine tepki gösterdi. Gülüm, "Kendi yaşamını idame ettirecek durumda değil. Sağlık koşulları cezaevinde kalmaya uygun değil. Cezaevinde kaybettiğimiz birçok insan gibi Mehmet Emin Özkan'ı kaybetmek istemiyoruz. Bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz. Ailenin son görüşünde bize aktarımı, 'Her an kaybedebiliriz' şeklindedir. Ve buna rağmen ne Adalet Bakanlığı'ndan ne de Cezaevi Genel Müdürlüğü'nden ve ne de siyasi iktidardan bir ses yok" dedi. 

TUTSAKLAR TEDAVİ EDİLMİYOR
Hapishanelerde bin 500'ü aşkın hasta tutsak olduğu bilgisini paylaşan Gülüm, "Tedavileri yapılmadığı gibi tahliyeleri gerçekleşmiyor. Hastaneye sevkleri yapılmıyor. Zar zor hastaneye sevkleri yapılanlar da ters kelepçe ve yatağa kelepçe işlemleri ile karşılık buluyor. Bu da yetmezmiş gibi şimdi cezaevlerinde ağız içi arama diye insanlık onuruna aykırı uygulamalar başlattılar. Ve tabi ki mahpuslar bu insanlık dışı uygulamaya 'hayır' dediği için yine tedavilerinin önlerine geçilip hastaneye götürülmüyorlar" diye konuştu.

'HAPİSHANELERDE YAŞANANLARDAN ADALET BAKANLIĞI SORUMLU'
Hapishanelerde tutsaklara yönelik "katliam" saldırılarına dur denilmesi gerektiğini vurgulayan Gülüm, "Cezaevlerinde olan her hak ihlalinden hem Cezaevi Genel Müdürlüğü hem müdürlük hem de Adalet Bakanlığı sorumludur. Dört duvar arasında yaşanan katliamdan, ölümlerden, sağlıksız koşullardan ve işkenceden tüm bu yetkililer sorumludur" dedi.

'YARGILANACAKSINIZ'
Tutsakları ölüme terk edenlerin yargılanacağını vurgulayan Gülüm, "Evet iktidarın yargısıyla baş başa olduğumuz için yargılanmıyorlar. Ama elbette ki bu günler geçecek ve gerçek bir adaletin olduğu yargıda bu suçların cezası için yargılanacaklar. Mahpuslara uygulanan şiddete, hasta tutsakların tahliye edilmemesine karşı anneler ile birlikte her hafta Adalet Nöbeti'nde olmaya devam edeceğiz" dedi.