28 Eylül 2024 Cumartesi

'IŞİD'Li 4 kadını polis sınırdan Türkiye'ye geçirdi'

Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı işgal saldırısının ardından Hol Kampı'ndan kaçan 4 IŞİD'li kadın, Türk polisi tarafından Kuzey Suriye'den Türkiye'ye geçirildi. Investigative Journal konuyu gündeme taşıdı ve "Suriye'de Hol Kampı'ndan kaçan tutuklu IŞİD'liler özgürlüğü Türkiye'ye buluyor" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin 9 Ekim'de Rojava'ya yönelik başlattığı işgal saldırısı sırasında Demokratik Suriye Güçleri'nin denetimindeki kamplarda kalan çok sayıda IŞİD'li kaçtı. 

El Hol Kampı'ndan kaçan IŞİD'lilerin bir bölümünün Türkiye'ye geçtiği biliniyordu.

Investigative Journal, kaçan IŞİD'lilerin Türkiye'ye geçişinin devlet tarafından organize edildiğini bir kez daha gösteren bir haberi gündeme getirdi.

Buna göre, 21 Aralık 2019 tarihinde Hatice Güneş, Hafsa Güneş, Beyza Güneş ve Berire Güneş adlı Türkiye vatandaşları Hol Kampı'ndan kaçtı.

Adının açıklanmasını istemeyen ve Türkiye'de yaşayan bir gazeteciye dayandırılan bu bilgi, DSG kaynakları tarafından da doğrulandı.

4 kadın, önce Minbiç'e, ardından da Cerablus'a gitti. 

Investigative Journal gazetecinin, "Bu kadınlar buradaki Türk polisine gittiler. Türk polisi de onların sınırı geçip Türkiye'ye geçmelerine yardım etti. Şu an Türkiye'de özgürce dolaşıyorlar" dediğini aktardı.

Sınırdan Türk polis ve askerinin yardımıyla geçişlerin rutin bir hal aldığını belirten gazeteci şunları belirtti: "Türkiye'de IŞİD üyelerinin ve özellikle de IŞİD liderlerinin yakalandıktan sonra nasıl hemen salıverildiklerini fark ettikten sonra Türkiye'nin IŞİD'lilerle olan ilişkilerine daha yakından odaklanmaya başladım. Elimde çok daha fazla bilgi var ama halihazırda Türkiye'de yaşadığım için bunları paylaşmam benim için çok riskli. Sadece tutuklamazlar, öldürürler de."

Investigative Journal bu bilgiye "Suriye'de Hol Kampı'ndan kaçan tutuklu IŞİD'liler özgürlüğü Türkiye'de buluyor" yorumunu yaptı. 

Hol Kampı'nda çoğu IŞİD'li 68 binden fazla kişi kalıyor. Türkiye devletinin 9 Ekim'de başlattığı işgal saldırılarından sonra kamptaki güvenlik giderek zayıfladı.

Kamp içinde cinayet ve şiddet sıradanlaşmış durumda. IŞİD üyeleri, farklı görüşte olan diğer insanlara şiddet uyguluyor. İşgal saldırılarının sonucu olarak ortaya çıkan yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle kamptan kaçışlar da rutinleşti.