25 Eylül 2024 Çarşamba

İşgalin 3. yılında Rojava halkı sokaklarda: Efrîn'i özgürleştireceğiz

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Efrîn'in işgal edilmesinin yıldönümünde sokaklara çıktı, işgale karşı mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi. Eylemlerde PKK lideri Öcalan'dan haber alınıncaya dek eylem çağrısı yapıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Til Berak, Dêrik, Amûde, Girkê Legê ve Til Hemis kentlerinde binlerce kişi, Efrîn'in sömürgeci Türk devleti tarafından işgal edilmesinin üçüncü yılı dolayısıyla eylem yaptı.

QAMIŞLO
Qamişlo'da binlerce kişi işgalin yıldönümü dolayısıyla Osman Sabri Meydanı'nda bir araya geldi. Birleşmiş Milletler Temsilciliği önüne yürüdü. Yürüyüş boyunca "Yaşasın Efrîn direnişimiz", "Kahrolsun ihanet", "Kanımızla, canımızla seninleyiz Efrîn" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonunda PYD adına yapılan konuşmada, Efrîn'de işgale karşı 58 gün boyunca süren destansı bir direniş yaşandığını belirtildi, "Efrîn yüreğimizdedir. Mutlaka Efrîn'i ve işgal edilen tüm şehirlerimizi alacağız" denildi. PKK lideri Abdullah Öcalan'dan haber alınamadığının hatırlatıldığı konuşmada, "Öcalan Kürt halkının kırmızı çizgisidir. Önderliğimizi özgürleştirene kadar alanlarda olacağız" denildi.

Efrîn halkı adına konuşma yapan Diyala Mistefa, Türk devletinin tarihi boyunca Kürt halkına yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Mistefa, "Binlerce Efrînli genci ve çocuğu öldürdüler. Birleşmiş Milletler katliamlara karşı bir şey demedi. Kimyasal silahları Efrîn halkının üzerine attılar. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgal ederek Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal etmek istediler. Çünkü Kürt halkını yok etmek istiyorlar. Her gün önderliğimizi tehdit ediyorlar. Türk devleti ya da hangi ülke tehdit ederse etsin biz korkmuyoruz" şeklinde konuştu.

KOBANÊ
Kobanê halkı Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal etmesinin üçüncü yılında eylem yaptı. PYD, Kongra Star, TKŞ ve CKŞ üyelerinin de katıldığı eylemde Raperin Peyman açıklama yaptı.

Efrîn halkının iki ay boyunca kahramanca bir direnişle kentlerini savunduklarını hatırlatan Peyman, işgal sonrası da direnişin devam ettiğini kaydetti. Efrîn'in kurtuluşu için direnişi sürdereceklerini dile getiren Peyman, "Efrîn'i özgürleştirinceye kadar mücadeleye devam" dedi. Eylemde "Yaşasın Efrîn direnişi", "kahrolsun işgalciler" sloganları atıldı.

TİL HEMİS
Til Hemis halkı Şehitler Meydanında bir araya geldi. Eylemde, "İşgale hayır, Efrîn'i özgürleştirme vakti geldi", "İşgalci Türk devletinin Efrîn halkına dönük suçlarını durdurun" yazılı pankartlar taşındı. Eylemde PYD adına konuşan Xalib El Sedûn, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi özgürleştireceklerine söz verdi.

Til Hemis Meclis Eşbaşkanı Xalid El Nayif ise üç yıl önce bugün Efrîn'in uluslararası kamuoyu ve Birleşmiş Milletler'in sessizliği sonucu işgal edildiğini vurguladı, "Efrîn'i sahiplerine geri kazandırıncaya kadar, Efrîn şehitlerinin yolundan gideceğiz" dedi.

GİRKÊ LEGÊ
Girkê Legê halkı, Efrîn için yürüyüş gerçekleştirdi. Şehit Xebat Derik Meydanından Çarşı Merkezine yürüyen halk "Kahrolsun İhanet", "Yaşasın Efrîn" sloganları attı.

PYD Genel Meclis üyesi Kelsum Eli yaptığı konuşmada, "Suriye krizi üzerinden 10 yıl geçti ancak dış güçler krizi daha da derinleştirdi. Efrîn'in üç yıl önce işgal edilmesinde de dış güçlerin etkisi var" şeklinde belirtti.

DERÎK
Dêrik'te de Efrîn işgalini protesto etmek için halk sokaklara çıktı. Azadi Meydanından Şehir Bawer Gençlik Merkezi'ne kadar yürüyüş düzenlendi.

Eylemde konuşan PYD Meclis Eşbaşkanı Mihemmed Ebdulrehman, Efrîn'in sahiplerine geri döneceğini belirtti, "Efrîn Kürdistan'ın kalbidir, asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

TİL BERAK
Qamişlo Kantonu'na bağlı Til Berak ilçesinde binlerce kişi Efrîn işgalini prostesto etmek için Şehitler Kavşağı'na kadar yürüyüş yaptı. Til Berak Meclisi Eşbaşkanı Emîna Xilêf, işgalci Türk devletinin Efrîn halkına karşı her türlü işkence suçunu işlediğini vurguladı.

Kongra Star Üyesi Rûsêl Remedan ise işgalcilerin Efrîn'de kadınlara yönelik suçlar işlediğini belirtti. Remedan, "Türk devleti işlediği bu suçlarla bölgelerimizi elimizden almak ve halkımızı soykırımdan geçirmek istiyor. Ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki işgalini genişletmek istiyor" şeklinde konuştu.

AMÛDÊ
Amûdê halkı işgale karşı sokaklara çıktı. Özgür kadın Meydanından Şehit Cîhad Meydanına yürüyen kitle, "Kürt halkının soykırımına karşı uluslararası sessizliğe hayır", "Şehitlerin direniş ruhuyla Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi özgürleştireceğiz" yazılı pankartlar taşıdı.

Şehit Cîhad Meydanında PYD adına konuşan Adil Mele Emîn, Efrîn'in işgali ve PKK lideri Öcalan'ın üzerindeki tecridi kınayarak, sağlık durumunun derhal netleştirilmesini istedi.

MİNBİC
Minbic Demokratik Sivil Meclisi, Efrîn işgalinin üçüncü yılı dolayısıyla açıklama yaptı. Meclis binası önünde açıklama yapan Minbic Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Xêr Şêxo, Efrîn'in Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilmesinin üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlattı. Şexo, "Uluslararası güçler, işgalci Türk devleti ve çetelerin devam eden suçlarına sessiz kalıyor. Türk devleti hiçbir uluslararası ve insan hakları kanuna saygı göstermiyor. Efrîn'de halkı zorla göçertme, bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi, tutuklama, işkence, tecavüz, tarihin yağmalanması, kültürün bastırılması gibi birçok suç işlendi. Faşist Türk devleti, bu toprakların sahiplerinin kimliğini yok etmek ve Suriye'nin diğer bölgelerini işgal etmek istiyor" dedi. Şêxo, Türk devletinin tehditlerine karşı mücadele çağrısı yaptı.