18 Eylül 2024 Çarşamba

İrlanda'da kürtaj referandumu 25 Mayıs'ta

İrlanda'da yıllardır tartışılan ve kürtajı yasaklayan düzenlemenin kaldırılıp kaldırılmamasına dair referandum 25 Mayıs'ta yapılacak.
İrlandalılar, 25 Mayıs'ta sandık başına giderek yıllardır tartışılan ve kürtajı yasaklayan düzenlemenin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. 
 
1983 yılından bu yana yürürlükte olan düzenlemeye göre, kürtaja sadece doğrudan gebelikle bağlantılı hayati bir tehlike söz konusuysa izin veriliyor. Cinsel saldırı sonucu oluşan gebelik durumlarında dahi kürtaj yasak. Fetal büyüme bozuklukları tespit edilse dahi kürtaja izin verilmiyor. Kürtaj yasağını ihlal edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. 
 
Referandumda "Evet" çıkarsa, 12 haftaya kadar olan gebeliklerde kürtaj yasağı kalkacak. 12 haftadan 24 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılan başvurularda ise, annenin ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartı aranacak.
 
Ülkede 2012 yılında kürtaj talebi reddedildiği için gebe bir kadının hayatını kaybetmesi, dönüm noktası olmuştu. Katolik kilisesinin güçlü olduğu İrlanda, kadın haklarını ihlal etmekle suçlanıyor.