19 Eylül 2024 Perşembe

Kadınlar Nurcan'ı katleden Barış'a indirimsiz müebbet hapis istedi

Nurcan Arslan'ı katleden Abdullah Melih Barış'ın yargılandığı davanın karar duruşması öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, davadan emsal bir karar çıkması istendi. Eylemde, "Abdullah Melih Barış'a indirimsiz müebbet hapis verilmesini istiyoruz" denildi.

Nurcan Arslan'ı sokak ortasında katleden Abdullah Melih Barış'a yerel mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada karar aşamasına gelindi. Bakırköy 13. ACM'de görülecek karar durusmasi öncesi Nurcan Arslan Ailesi ve Arkadaşları adliye önünde açıklama yaptı. 

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve çok sayıda kadının katıldığı eylemde "Dün Özgecan bugün Nurcan yarın hangi can" pankartı açıldı; "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Nurcan için adalet istiyoruz" dövizleri ve Nurcan Arslan'ın fotoğrafları taşındı.

YARGITAY 3 KEZ KARARI BOZDU
Nurcan Arslan'ın ailesi ve arkadaşları adına basın metnini Nurcan'ın kardeşi Gülcan Arslan okudu. 8 yıldır mahkeme salonlarında Abdullah Melih Barış'ın bu katliamı planlı işlediğini anlattıklarını belirten Arslan, yerel mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasının üç kez bozulduğunu hatırlattı.

'EMSAL BİR KARAR ÇIKMASINI İSTİYORUZ'
8 yılda Nurcan'dan sonra birçok kadın cinayetinin işlendiğini ve verilen kararların hiçbirinin caydırıcı olmadığını söyleyen Arslan, "Nurcan Arslan davasında diğer kadın cinayetlerinden farklı olarak yargılama sürecinin defalarca Yargıtay'a taşınması ve kararın Yargıtay tarafından bozulması, yerel mahkemenin Yargıtay kararına direnmesi sebebiyle bu dava sonuçlandığında emsal karar değeri taşıyacaktır" dedi. 

'DAVAMIZI SAHİPLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Gülcan Arslan, şöyle devam etti: "Bizler Nurcan Arslan'ın ailesi ve arkadaşları olarak Nurcan Arslan davasında verilecek kararın adaletli ve katilin hak ettiği müebbet hapis cezası olarak kalmasını, hem Nurcan'ın adaletini sağlamak hem de bu ülkede katledilen tüm kadın cinayetleri davasında emsal bir karar oluşturması için ısrarla istiyoruz. Kadın cinayetlerinde katillerin hak ettikleri cezalarına indirim almak değil, adaletin sağlandığı en ağır cezaları almalarıdır. Nurcan Arslan davasında katile kesinkez müebbet hapis cezasının verilmesi ülkede katledilen kadınlara ve Nurcan'a olan adalet sözümüzün yerine gelmesi anlamını taşıyacaktır. Katil Abdullah Melih Barış'a verilen müebbet hapis cezasında indirim yapılmamasını istiyoruz. Herkesi kadın cinayetleri dursun, katillere verilen cezalarda emsal bir karar artık çıksın diye 8 yıldır olduğu gibi Nurcan Arslan davasını sahiplenmeye çağırıyoruz. Hep birlikte daha güçlüyüz."

CAN: SOKAKLARDA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ 
SKM İstanbul İl Sözcüsü Leyla Can, bu ülkede özsavunma hakkını kullanan kadınların ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiğini ancak AKP faşist iktidarının erkek yargısının kadın katillerini cezasızlıkla ödüllendirdiğini kaydetti. Can, "Bugün 8 yıldır olduğu gibi bir kez daha söylüyoruz; Nurcan Arslan için, katledilen kadınlar için adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün burada ne karar çıkarsa çıksın, kadınların mücadelesini, yaşam hakkını sokaklarda savunmaya, onlar için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Eylem sloganlarla sona ererken kadınlar duruşmayı takip etmek üzere adliyeye geçti.