19 Eylül 2024 Perşembe

Nurcan Arslan davasında karar duruşması görülecek 

Nurcan Arslan'ı sokak ortasında 11 kurşunla katleden Abdullah Melih Barış'ın yargılandığı dava devam ediyor. Yerel mahkemenin 3 kez "tasarlayarak öldürme" suçundan müebbet hapis cezası vermesine ve Barış'ın katliamı tasarlayarak işlediğine dair delillere rağmen Yargıtay "suçun tasarlanmadığı" savıyla kararı üç kez bozdu. Yerel mahkemenin Yargıtay kararına direndiği davanın karar duruşması bu çarşamba Bakırköy Adliyesinde görülecek. 

AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarından ve yargının cezasızlık ödülünden güç alan erkekler kadına yönelik şiddeti sürdürüyor. Kadınların mücadelesi sonucu açılan davalarda ise planlı programları işlenen katliamlar delillerle ortada olmasına rağmen "suçun tasarlanmadığı" iddia ediliyor, kadın katilleri ise bilindik "seviyordum", "kıskandım", "pişmanım" yalanlarını sıralıyor. 

TOKAT'TAN İSTANBUL'A KATLETMEK İÇİN GELDİ
İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde 8 yıl önce 30 Ocak 2016'da Nurcan Arslan, Abdullah Melih Barış tarafından sokak ortasında planlanarak 11 kurşunla katledildi. Nurcan, Abdullah Melih Barış tarafından arkadaşlık isteğini reddetmesi üzerine defalarca tehdit edildi, bu tehditler Nurcan'ın arkadaşları, ailesi üzerinden devam etti. Abdullah Melih Barış'ı şikayet etmek için adliyeye giden Nurcan, Barış tarafından engellendi. Nurcan'ın doğum gününü kutlamak amacıyla Tokat'tan İstanbul'a gelen Abdullah Melih Barış, Nurcan'ın kendisiyle gelmeyi reddetmesi ve bulundukları yerdeki güvenlikten kendisini uzaklaştırmasını istemesinin ardından üzerindeki tabancayla Nurcan'a ateş etmeye başladı. Nurcan 11 kurşunla katledildi. 

FAİL ERKEK BİLDİK SAVUNMAYI YAPTI, DAYANIŞAN KADINLARI SUÇLADI
Nurcan'ın katledilmesi sonrası ailesi "Dün Özgecan, bugün Nurcan, yarın hangi can" diyerek adalet mücadelesine başladı. Nurcan'ı görmek için Tokat'tan satın aldığı silahla İstanbul'a gelen Abdullah Melih Barış her defasında, "anlık" bir şeydi diyerek yalan söyledi, pişman olduğunu iddia etti. Barış, duruşmayı izleyen kadınları ve kadın örgütlerini suçladı.

YEREL MAHKEME KARARINDA DİRENİYOR
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Barış'a "tasarlayarak öldürme" suçundan müebbet hapis cezası verdi. Yargıtay'a taşınan dosya 3 kez geri döndü, yerel mahkeme her defasında "tasarlayarak öldürme" suçundan müebbet hapis cezası kararında diretti. Dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, "tartışma sırasında maktulün kendisi ile gelmek istememesi üzerine maktule anlık gelişen kast ile ateş ettiği ve öldürdüğü, suçun tasarlanarak işlendiğinin kabulü için, öldürme kararının şarta bağlı olmadan alınmasından sonra, ruhsal dinginliğe ulaşıldığını kabule elverişli makul bir süre geçmesine rağmen öldürme kararından ısrar ve sebat gösterilerek dönülmemesi ve belli bir hazırlıkla öldürme fiilinin gerçekleştirilmesi gerekmekle, yargılamaya konu somut olayda, sanığın öldürme kararını ne zaman aldığının ve belli bir hazırlıkla eylemlerini gerçekleştirdiğinin kesin olarak saptanamadığı, oluşan şüpheli durumun lehine yorumlanması gerektiği"ni öne sürerek "suçun tasarlanmadığı" savıyla kararı üç kez bozdu.

DURUŞMA YARIN BAKIRKÖY'DE GÖRÜLECEK
Ancak yerel mahkeme kararına direndi. Yargıtay tarafından bozulan Nurcan Arslan davasında karar duruşması 18 Eylül Çarşamba günü saat 14.00'te Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kez daha görülecek.