27 Eylül 2024 Cuma

İran'daki idam cezalarına karşı sınırda eylem

Çok sayıda hak savunucusu ve avukat, İran'da süregelen halk ayaklanmasında verilen idam cezalarına tepki göstermek için Van'da bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nda eylem yaptı. Eylemde, idamların derhal durdurulması ve uluslararası kamuoyunun sessiz kalmaması çağrısı yapıldı.

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi'nin çağrısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van şubeleri, İran'da faşist molla rejime karşı süren halk ayaklanmasında eylemcilere verilen idam cezalarına tepki göstermek için İran sınırında açıklama yaptı. Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nda düzenlenen eylemde, "İran İslam Cumhuriyeti'ne sesleniyoruz: Yargısız infazlara son verin, idam cezalarını derhal durdurun" pankartı açıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan avukat Jiyan Özkaplan, İran ve Rojhilat'ta süren eylemlerde şu ana kadar 4 kişinin idam edildiğini, 11 kişi hakkında idam cezası kararı verildiğini, en az 26 kişinin ise idam kararı riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. İdam kararı gerekçelerinin "Allah'ın yeryüzündeki düşmanı olmak", "Bozgunculuk" ve "Devlete savaş açmak" olduğuna dikkat çeken Özkaplan, "Yaratılan düzmece gerekçeler ve rejim güçlerinin sınırsız yetkileri bir araya gelince muhalif protesto eylemlerinde yer alan bütün hak savunucuları idam cezasıyla yargılanmaya başlandı" dedi. Halk arasında korku ve panik yaymak için idam cezalarının sıklaştırıldığını söyleyen Özkaplan, akabinde ise cezaların hızlıca infaz edilmeye başlandığına işaret etti.

Birleşmiş Milletler üyesi İran'ın uluslararası sözleşmelerde yer alan yükümlülüklerine uymadığının altını çizen Özkaplan, BM'nin İran rejiminin keyfi uygulamalarına sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

İran rejiminin halk ayaklanmasını vahşice bastırmak için idam cezasını kullandığını söyleyen Özkaplan, şöyle devam etti: "İran yönetimine sesleniyoruz; Bu faşizan tavırlarınızdan vazgeçin. İdam infazlarının derhal durdurulması ve verilen idam kararlarının kaldırılması çağrısında bulunuyoruz. Bir çağrımız da uluslararası kamuoyuna, İran devletinin kendiliğinden hukuka dönmeyeceği bilinmelidir. Bu anlamda uluslararası kamuoyundan İran devletine baskı yapılmasını ve İran faşizmine direnen halka desteğini arttırılmasını istiyoruz."