25 Eylül 2024 Çarşamba

'Iran'da tutuklu bulunan Nahid Taghavi'nin yaşamından kaygılıyız'

İran'ın başkenti Tahran'da tutuklanan ve Evin Hapishanesinde konulan 66 yaşındaki insan hakları savunucusu ve mimar Nahid Taghavi için insan hakları örgütleri açıklama yaptı: Yaşamından kaygılıyız.

İran'ın başkenti Tahran'da tutuklanan 66 yaşındaki insan hakları savunucusu ve mimar Nahid Taghavi, Evin Hapishanesinde tecritte tutuluyor. 1983'den bu yana Almanya'nın Köln kentinde yaşayan İran asıllı Alman vatandaşı Nahid Taghavi "ulusal güvenliği tehdit etmek" iddiasıyla tutuklandığı açıklandı.

Köln kentinde yaşayan kızı Mariam Claren ise basına yaptığı açıklamada, "Annem 16 Ekim'de evinde gözaltına alınarak tutuklandı. Alman Pasaportuna ve ona ait eşyalara ev baskınında el konuldu. İran tarihinde işkenceyle meşhur olan Evin Hapishanesinde tutuklu bulunuyor. Evin Hapishanesi işkence merkezidir. Şimdiye kadar anneme ne ben ne de akrabalarım ulaştı. Halen kendisinden haber alamadık. Annem yakın zamanda ameliyat oldu. Ayrıca yüksek tansiyon hastası. İlaçlarını düzenli almak zorunda. İlaçlarını Evin Hapishanesine götürdük ancak ilaçlar içeriye alınmadı. Hücre cezası olduğu gerekçesiyle ilaçlar anneme verilmedi. Annem Nahid Taghavi siyasi bir tutsaktır" diye belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise Nahid Taghavi'den haberlerinin olduğunu ancak, İran'dan Taghavi'nin tutuklandığına dair bir belge alamadıklarını ifade etti.

Konuya ilişkin ilk açıklamayı Frankfurt'taü bulunan Uluslararası İnsan Hakları Savunma Derneği (IGBM) yaparak Alman hükümetini göreve çağırdı.

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu Alman vatandaşları başta olmak üzere siyasi tutsaklar ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışma'nın Sesi Derneği'nin basın sözcülerinden İran asılı Said Boluri yaptığı açıklamada, "Nahid Taghavi 66 yaşında sağlık sorunları olan bir kadın. Hayatı boyunca İnsan hakları için hep mücadele etmiş bir insandır. İran rejimin siyasi muhaliflere yönelik baskılarını biliyoruz. Nahid'in yaşamından kaygalıyız. Ayrıca Alman vatandaşıdır ve ailesinin çığlığına Alman hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı ses vermelidir" dedi.

Dayanışma'nın Sesi Derneği, Nahid Taghavi'nin durumunu 4 Kasım tarihinde yapacakları 'adalet nöbetinde' gündemleştireceklerini duyurdu.