28 Eylül 2024 Cumartesi

İran BM'ye bağlı Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkarıldı

BM, İran rejiminin kadınlar başta olmak üzere halka dönük katliam ve saldırıları nedeniyle Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkarılmasına karar verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), İran'ın 2022-2026 döneminin geri kalanı için BM Kadının Statüsü Komisyonundan derhal çıkarılması yönünde ABD tarafından hazırlanan kararı oyladı.

54 üyeli ECOSOC'da 29 üye ülke karar lehine oy verirken 16'sı çekimser kaldı. Bolivya, Şili, Kazakistan, Nikaragua, Nijerya, Umman, Rusya ve Zimbabwe karara karşı oy verdi. Oylama sonucu İran'ın Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkarılması kararı alındığı açıklandı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında işkenceyle katledilmiş, cinayet sonucu İran genelinde kadınların öncülüğünde bir halk ayaklanması başlamıştı. İran rejiminin ayaklanmayı engelleme amaçlı saldırıları sonucu yüzlerce kişi katledildi ve binlercesi tutuklandı.

45 üyeye sahip Kadının Statüsü Komisyonu, her yıl martta toplanıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, kararın İranlı kadınlar ve halktan gelen çağrılara cevap niteliğinde olduğunu kaydetti.

İran'ın BM Temsilcisi Amir Saeed Iravani ise kararı "yasa dışı bir adım" olarak nitelendirerek ABD'yi "siyasi gündemini sürdürmek için BM'yi kullanmaya çalışmakla" suçladı.