28 Eylül 2024 Cumartesi

'İnterneti olmayan öğrenci uzaktan eğitimi nasıl alacak?'

Öztorun, okulların tatil edilmesinin gerekli olduğunu ancak uzaktan eğitim için yeterli altyapının olmadığını söyledi. İnternete ulaşımı olmayanlar için uzaktan eğitimin nasıl olacağının belirlenmediğine dikkat çeken Öztorun, sendikanın genel merkez ve şube çalışanlarının tamamının mart ayı sonuna kadar ücretli izne gönderildiğini söyledi.

Eğitim-Sen TİS ve Hukuk Sekreteri Varol Öztorun, hükümetin koronavirüsle ilgili aldığı önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, okulların geçici olarak kapatılmasının, eğitimin tatil edilmesinin tek başına yeterli önlem olmadığını söyledi. Uzaktan eğitimin internete erişim imkanı olmayan yoksul öğrenciler için fırsat eşitsizliğini derinleştiren bir faktör olacağı uyarısında bulunan Öztorun, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, bu durumun aynı zamanda uzun vadede eğitimde istihdam politikaları için de fırsat olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Hükümetin yeterli ve öncelikli önlemler almada yavaş hareket ettiğini söyleyen Eğitim-Sen TİS ve Hukuk Sekreteri Varol Öztorun, "Koronavirüs için alınan tedbirlerin ne kadar yeterli olup olmadığın maalesef yaşayıp görececeğiz. Alınan kararların gecikmiş kararlar olduğunu vaka sayılarının hızlı bir şekilde yükselmesinden anlayabiliyoruz. Hükümet daha önce bu kararları ve önlemleri almış olsaydı koronavirüsün yayılma hızını ve etkisini azaltabilirlerdi" değerlendirmesinde bulundu.

Öztorun, okulların tatil edilmesinin yeterli olmadığını vurgulayarak, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: "Okulların tatil edilmesi olumlu bir adım ama yeterli bir adım değil. Tatil edilmesiyle birlikte başka adımların da atılması gerekiyor. Okulların dezenfekte edilmesi en önemlilerinden biri, öğrenciler evlerine gönderildi ama hiçbiri sağlık kontrolünden geçirilmedi. Yapılması gereken, Sağlık Bakanlığıyla koordineli çalışıp sağlık taraması yapılıp risk en aza indirilmeli. Üniversitelerde idari personelinin de izinli sayılması gibi adımlar da bir an önce atılmalı."

'UZAKTAN EĞİTİM FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNE DE YOL AÇABİLİR'
Eğitimle ilgili alınan önlemlerden biri olan "uzaktan eğitim" konusu da dikkat çeken Öztorun, "Uzaktan eğitim seçeneklerden biri, bunun için yeterli alt yapı yok maalesef. Milli Eğitim Bakınlığı EBA sistemi üzerinden bunu yapmak istiyor. EBA daha önce de kullanılan bir sistem ama ne kadar yeterli olur veya uzaktan eğitim için yeterli olur mu emin değiliz. Bakanlığın belli bir internet kotası vereceğiz gibi açıklaması oldu ama bu yeterli bir açıklama değil,öğrencilerin uzaktan eğitim için kullanacağı internet kullanımı sınırsız olmalı" dedi.

Öztorun, "Diğer yanda internet ulaşımı olmayan yerler için Bakanlık farklı çözümler üretmelidir, bazıları bu uzaktan eğitimden faydalanırken, binlerce yoksul öğrenci internet olmadığından, uzaktan eğitim verilse bile maalesef faydalanamayacak. Bu da ilerleyen zamanlarda bir eşitsizliğe neden olacaktır" uyarısında bulundu.

'YENİ İSTİHDAM POLİTİKASININ ALTYAPISI OLABİLİR'
Eğitim-Sen TİS ve Hukuk Sekreteri Varol Öztorun, "uzaktan eğitim"in AKP iktidarı tarafından istihdam politikasının bir laboratuvarına çevrilebileceğine dikkat çekti. Eğitim de istihdamın şekillenmesi uzun zamandır farklı boyutlarıyla yaşanıyor zaten. Meslek liseleri için TOBB'la yapılan protokolle tamamen çocuk işçiliği yaratma üzerine kurulu bir sistemin emekçi aile çocuklarına nasıl baktığının bir göstergesidir" diyen Öztorun, şunları söyledi:

"Geçmişte deprem olduğunda deprem vergisi geçici olarak konulmuştu, daha sonra kalıcı vergiye dönüştürüldü. Uzaktan eğitimi bir deneme süreci şeklinde değerlendirip daha sonraki eğitim politikalarında 'Bakın biz bunu denedik geçmişte, uygulanabilen bir sistem' diyerek, yeni okul yapmayıp, yeni öğretmen istihdamı açmaktan kaçınmak ve çıraklık eğitim okullarında olduğu gibi bir gün okula giderek ya da hiç gitmeyerek internet üzerinden eğitim verilebilmesi gibi uygulamalara gidilebilir. Biz Eğitim-Sen olarak bu sürecin daha ciddiyetle yürütülmesi için takipçisi olacağız."

'TÜM ÇALIŞANLARIMIZ MART SONUNA KADAR ÜCRETLİ İZİNLİ'
Öztorun, sendika olarak durumun ciddiyetinin farkında olduklarını, bu anlamda hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu bir kez daha vurgulayarak, "Yurt genelinde bütün şube çalışanlarımızı 17 Mart'tan itibaren mart sonuna kadar ücretli izne çıkardık, hükümetin de daha ciddi davranıp sıkı tedbirler almasını bekliyoruz" dedi.