28 Eylül 2024 Cumartesi

İnsan hakkı savunucuları: Hak ihlalleriyle mücadele edeceğiz

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 74. yılında Türkiye'de yaşam hakkı başta olmak üzere temel insani hakların engellendiğini kaydeden insan hakkı savunucuları, karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen hak ihlallerini raporlaştıracaklarını, duyuracaklarını ve cezasızlıkla mücadele edeceklerini duyurdu.

İHD İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Haftası etkinlik kapsamında Sultanahmet Meydanında açıklama yaptı. "Herkes için insan hakları" yazılı pankartın açıldığı eylemde ayrıca "Çocuk tutukluluğuna hayır", "İnsan hakları savunucularına dokunma", "Anadil haktır engellenemez", "Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, barış kazanacak", "İnsan haklarıyla insandır", "Kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaraydan vazgeçmeyeceğiz" talepli dövizler ve tutsak edilen TİHV Merkezi Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın fotoğrafları taşındı.

Basın metnini okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 74. yılında, Bildirge'nin insanlığın yolunu kutup yıldızı gibi aydınlatmaya devam ettiğini belirtti. BM'nin ikinci emperyalist paylaşım savaşının yol açtığı ağır insani yıkımın bir daha asla yaşanmaması için, barış, insan hakları ve demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturma hedefiyle inşa edildiğini kaydeden Yoleri, "Bugün gelinen noktada maalesef bu ideallerin çok gerisinde kalınmıştır" dedi.

Türkiye'de yaşam hakkı başta olmak üzere en temel insani taleplerin dahi engellendiğini hatırlatan Yoleri, işkencenin iktidar tarafından baskı ve sindirme aracı olarak kullandığını kaydetti. TTB Merkezi Konsey Başkanı Fincancı'nın hedef gösterilerek tutuklandığını hatırlatan Yoleri, "2022, bir önceki yıl gibi toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü açısından kısıtlama ve ihlallerin kural, özgürlüklerin kullanımının ise istisna olduğu bir yıl olmuştur. Yıl içinde her toplumsal kesimden kişi ve grup, toplanma ve gösteri yapma özgürlüklerini mülki amirlerin yasakları ve/veya kolluk güçlerinin fiili müdahaleleri sonucunda kullanamamıştır. Cumartesi Annelerinin, Galatasaray Meydanında oturmalarının yasaklanması devam etmiştir. Anayasa tarafından da teminat altına alınmış olan toplanma ve gösteri yapma özgürlüklerini çeşitli vesilelerle kullanmak isteyen kadınlar, LGBTİ+'lar, Cumartesi Anneleri, barış ve insan hakları savunucuları, öğrenciler, çevreciler, işçi ve emekçiler, HDP'liler kolluk güçlerinin zalimane ve utanç verici şiddetine mazur kalmışlardır" ifadelerini kullandı.

İşçilerin, emekçilerin, kadınların, LGBTİ+'ların kazanılış haklarına dokunulmaması, tutsaklara yönelik baskıların son bulması, çocuk istismarının son bulması çağrısı yapan Yoleri, "Son söz olarak var oluş nedenleri hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke ve dünyaya ulaşmak olan bizler, dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya, böylelikle önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.