29 Eylül 2024 Pazar

İlham Ehmed: WHO Kuzey ve Doğu Suriye için derhal adım atmalı

Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Ehmed, WHO'nun koronavirüs salgını karşısında Kuzey ve Doğu Suriye bölgesine destek sunmadığını dile getirdi, "kabul edilemez" dedi. Ehmed, bölgede olası bir salgın durumunun sorumlusunun Suriye rejimi olacağını ifade etti.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed, koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin Dünya Sağlık Örgütü'nün herhangi bir yardımda bulunmadığını, Suriye rejiminin de salgının bölgede yayılmasına zemin hazırladığını dile getirdi.

Onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs salgınına ilişkin ANHA'ya konuşan Ehmed, olası bir salgın durumunda yaşanacaklardan, Suriye hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün sorumlu olacağını söyledi.

Ehmed, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) neden Özerk Yönetime yardım yapmadığına ilişkin soruya, "Maalesef Özerk Yönetim bölgesi bu tür insani yardımlardan sürekli mahrum bırakılıyor" diyerek yanıt verdi. WHO'nun Özerk Yönetim sağlık kurumlarıyla ilişki içinde olduğunu dile getiren Ehmed şunları söyledi: "WHO'nun, Özerk Yönetim için koronavirüsün tespit edildiği cihazları verme kararı aldığını biliyoruz. Ancak şimdiye kadar bunlar verilmedi. Suriye hükümeti ve bölgedeki diğer bazı gruplara bu cihazlar verilmiş durumda. Tabi bu siyasi bir karar. Oysaki doğru olan bu tür insani durumların siyasete malzeme edilmemesidir. Bu bir eleştiri konusudur. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler ve WHO kararlarını bir kez daha gözden geçirmelidir."

Ehmed, sürekli irtibat halinde oldukları Uluslararası Koalisyon ülkelerinden de destek istendiğini, ancak herhangi bir yardım gelmediğini dile getirdi. Ehmed, "En azından test kitleri gönderilmeliydi. Çünkü virüs taşıyanlar tespit edilemez ve hastalık bölgeye yayılırsa büyük bir felakete yol açabilir" diye konuştu.

Koronavirüs salgını konusunda askeri güçlerin en çok etkilenecek kesimde yer aldığını hatırlatan Ehmed, Rusya, İran ve rejim askerlerinin virüsün bölgeye gelmesine neden olabileceğini hatırlattı. Ehmet, "Suriye hükümeti durumu göz önünde bulundurmalı ve kendisinden istenenleri yerine getirerek bölgeyi salgın tehlikesinden korumalıdır" şeklinde konuştu.

Özerk Yönetim ile Suriye Sağlık Bakanlığı arasında bir koordinasyon olduğunu dile getiren Ehmed şunları söyledi: "Fakat pratikte herhangi bir sonuç ortaya çıkmamıştır. Havayolu ulaşımı durdurulmadı. Şam'dan çok sayıda yolcu Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine gelmiştir. Suriye hükümeti işbirliğine yanaşmıyor, sorumluluk üstlenmedi ve bu tutum, salgının bölgede yayılmasına neden olabilecek düzeyde."