28 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: Gazi ve Ümraniye katliamlarını unutmadık

İHD İstanbul Şubesi, Gazi ve Ümraniye'de katledilenleri andı, gerçek sorumluların yargılanması için verilen adalet mücadelesinin yanında olduğunu belirtti. İHD, 14 Nisan'da görülecek olan Ümraniye katliamı davasının duruşmasına da çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gazi ayaklanmasının 25. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Gezi ve Ümraniye katliamları hala adalet bekliyor" dedi. 

Toplam 23 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kişinin yaralandığı katliamların üzerinden 25 yıl geçtiği hatırlatılan İHD, Ergenekon davasında konuşan bir gizli tanığın, Gazi katliamının emrinin JİTEM'in kurucusu Veli Küçük tarafından verildiğini ve 10 kişilik bir kontrgerilla timi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladığını hatırlattı. Açılan davanın gerçek sorumlular yargılanmadan, cezalandırılmadan kapatıldığı kaydedildi.

2018 yılında, Ümraniye katliamı davasının Yargıtay tarafından bozulduğu ve yeniden görülmeye başlandığını anımsatan İHD, "Ancak; 24 yıl sonra bırakın delillere ulaşmanın mümkün olamayacağını, müştekilerin, tanıkların hatta sanıkların bir kısmına ölüm ve benzeri nedenlerle ulaşılması mümkün olmadığından, dava bu kere de, ayrıca maddi imkânsızlıklar nedeniyle zor durumda. Nitekim yapılan ilk üç duruşmada kimi sanık ve kimi müştekilerin dinlenmesi dışında anlamlı bir yargısal işlem yapılmadı."

Buna rağmen Gazi ve Ümraniye katliamlarında yakınlarını yitiren ailelerin, tehdit edilen Alevilerin ve muhalif kesimlerin adalet mücadelesini sürdürdüğünü kaydeden İHD, "Adalet mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

'ASIL SORUMLULAR YARGILANSIN'
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bizler insan hakları savunucuları olarak; Gazi ve Ümraniye katliamları ile gerçek yüzleşmenin hesap sormanın ve adaleti sağlamanın; saldırının bütün kontrgerilla bağlantılarının ortaya konması ve başta dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller, '1000 operasyon'un sahibi dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Veli Küçük, Osman Gürbüz, Mahmut Yıldırım olmak üzere siyasi sorumluların da yargılanması ile sağlanabileceğine inandığımızı kerelerce söyledik, bir kez daha tekrar ediyoruz."

'İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMANAŞIMI OLMAZ'
"Gazi ve Ümraniye Katliamları bir insanlığa karşı suçtur, zamanaşımı söz konusu edilemez, devlet gücü kullanılarak işlendiğinden bu suçu işleyenleri açığa çıkartacak etkili yöntemlerle soruşturma ve yargılama yapılmasını gerektirir" diyen İHD, yargı ve siyasi iktidarı görevlerini yapmaya çağırdı. 

ÜMRANİYE KATLİAMI DURUŞMASINA ÇAĞRI
Ümraniye katliamı davasının 14 Nisan'da Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini hatırlatan İHD İstanbul Şubesi, herkesi duruşmaya katılmaya, ailelerin adalet talebini yükseltmeye çağırdı.