28 Eylül 2024 Cumartesi

İHD Batman Şubesi, kentteki kadın hak ihlallerini açıkladı

2022 yılında Batman'da yaşanan kadın hak ihlallerini açıklayan İHD Batman Şubesi, eylem ve etkinliklerle kadın haklarına dikkat çektiklerini kaydetti.İHD Batman Şubesi, "Kadınların yanındayız" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 2022 yılında Batman'da yaşanan kadın hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin yıldönümünde; görüyoruz, susmuyoruz, mücadele ediyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın metnini İHD Batman Kadın Komisyonu Sözcüsü ve şube yöneticisi Gülbahar Kaya okudu.

'DAVALARA MÜDAHİL OLDUK, SÜREÇLERİ TAKİP ETTİK'
Sabaha karşı düzenlenen operasyonla 19 kadın siyasetçinin gözaltına alındığını, çıplak arama işkencesine uğradığını hatırlatan Kaya, Batman'da 2022 yılında her yerin kadınlar için cinayet mahalli olduğunu söyledi. "Kimi Şemsiyeli sokakta kimi Kine EM parkında kime Dörtyol kavşağında kimi Komando caddesinde saldırıya uğradı. Batman'ın merkez Çamlıtepe Mahallesinde şizofreni hastası Burhan B., 21 yaşındaki kızı Esra B.'ye yüksek sesle müzik
dilediği bahanesiyle, baltayla ile saldırdı. Saldırıda boynundan ağır yaralanan genç kadın günlerce hastanede kaldı. 22 yaşındaki G.A. adlı genç kadın Sağlık Mahallesi Komando Caddesi üzerinde yürüyorken bir anda daha önce tanıdığı kişi tarafından bacağından bıçaklandı. Sevda Tekeş, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından şemsiyeli sokaktan 17 yerinden bıçaklandı" diyen Kaya,  İHD Batman Şubesi'nin hastane sürecinden itibaren olayın takipçisi olduğu gibi davaya da müdahil olduğunu belirtti.

'KADIN KATİLLERİNİ ÖDÜLLENDİREN KARARLAR ASIL KATİLDİR'
Dörtyol kavşağında ailesi ile saldırıya uğrayan Mizgin Can'ın şube aracılığıyla sesini yükselttiğini, failin hak ettiği cezayı alması için "adalet istiyorum" dediğini hatırlatan Kaya, "Kine Em parkında vahşi bir saldırıya uğraya H.Ç. için ise adalet arayışımız sürüyor. Şubemizin hukuk komisyonu dava sürecini takip ediyor. Kadınların yaşam hakkına saldırıları besleyen mevcut politikalar; 'Kadın cinayetleri politiktir' söylemlerini, kadınlara yönelik yapılan her saldırıda doğruluyor. Mevcut hukuk sistemimizde kadınların hayatta kalmak için sığındığı yüce adalet sistemimizin 'kadın katillerini' ödüllendiren kararları asıl katildir" ifadelerini kullandı.

'KADINLARIN YAŞAM HAKKINA DOĞRUDAN SEBEP OLAN GELİŞMELER'
Ekolojik dengenin harap edildiği Batman'da, kadınların yaşam haklarına da doğrudan sebep olan gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Kaya, şöyle devam etti: "2022 yılında artan kanser vakalarının içinde Batman özelinde 'meme kanseri vakalarındaki' artış biz hak savunucularını endişelendirmektedir. Ilısu Barajı ile şehrin havasındaki nem miktarının artması özellikle yaz aylarında Batman'da dayanılmaz bir hal aldı. Batman'da serinlemek için gölete giren 2 kadın boğularak yaşamını yitirdi Gölet çevrelerinde herhangi bir cankurtaranın ve uyarı levhalarının olmaması ölüme davetiye çıkarmaktadır. 90ların sonunda, 'kadın intiharlarıyla gündeme gelen Batman'da' 2022 yılında ciddi bir artış gözlemlendi. 17 yaşındaki genç bir kız, 8 katlı binanın çatısına çıkarak intihar girişiminde bulundu. Genç kız, atlamak üzereyken son anda iki vatandaş tarafından tutularak kurtarıldı.

'KADINLAR İŞ GÜVENLİĞİNİN HİÇE SAYILDIĞI İŞYERLERİNDE HAYATINI KAYBETTİ'
'Eşit işe, eşit ücret alamayan kadınlar' iş güvenliğinin hiçe sayıldığı işyerlerinde hayatını kaybetti. Batman kent merkezinde bulunan bir çırçır fabrikasında çalışan 21 yaşındaki Helin Egüz isimli genç kadın, henüz bir haftalık işçi iken başına geçirildiği makinaya bedenini kaptırdı.. Ağır yaralanan Egüz, sağlık ekiplerinin yaptığı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

'KADIN HAK MÜCADELESİNE DİKKAT ÇEKTİK'
2022 yılında İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi olarak, insan hakları ihlallerine karşı mücadelemizi 'ama/fakat' demeden sürdürdük. Özellikle insan hakları içerisinde önemli bir yere sahip olan 'Kadının İnsan Hakları' üzerine çalışmalarımız devam etti. 2022 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Batman'da faaliyet sürdüren sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerde görev alan kadınlarla bir araya gelip 'Batman Kadın Platformu'nun oluşmasına katkıda bulunduk. Yine şubemiz Kadın Komisyonu olarak çeşitli paneller düzenleyip kadın hak mücadelesine dikkat çektik. 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde ise 16 siyasi partiye, 'İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz! Geri getirilsin!' içerikli mektuplar gönderdik.

'KADINLARIN YANINDAYIZ'
İnsan Hakları Derneği Batman Şubemize 2022 yılı Aralık ayı itibariyle 20 kadın başvuruda bulunmuştur. Başvuruda bulunan kadınların büyük bir kısmı erkek devlet şiddetine maruz kalan kadınlardı. Kimi boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından şiddete/hak ihlallerine maruz kalıyorken kimi de kendisinin veya yakınlarının tutulduğu cezaevinde hak ihlallerine uğramıştı. Yapılan başvurular doğrultusunda, hukuki takip sağlanıp gerekli hususlarda kamuoyuyla paylaşıldı. İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi Kadın Komisyonu ve hak savunucuları olarak kadınlara yönelik her türlü şiddete/saldırıya karşı kadınların yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."