25 Eylül 2024 Çarşamba

'Hol Kampı'na yapılan operasyonla IŞİD zihniyetini bitirmeyi hedefliyoruz'

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri tarafından Hol Kampı'na dün başlatılan operasyon devam ediyor. Operasyona ilişkin konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mehmud, "Yaklaşık 15 gün sürecek operasyonla kamptaki IŞİD zihniyetini bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, 28 Mart tarihinde Hesekê'nin doğusundaki Hol Kampı'nda "İnsani ve Güvenlik Operasyonu" adıyla bir operasyon başlattı. DSG, YPG ve YPJ güçleri de operasyona destek veriyor.

Operasyonun "öngörüldüğü şekilde sürdüğünü" belirten İç Güvenlik Güçleri, kapta gerekli denetim sağalana kadar operasyonun süreceğini bildirdi.

İç Güvenlik Güçleri yaptığı açıklamada, operasyona 6 bin güvenlik gücünün katıldığı belirtildi.

Amacın IŞİD çetelerinin hücre yapılanmasını dağıtmak olduğunu belirten İç Güvenlik Güçleri, ilk günkü operasyonda 9 kişinin yakalandığını belirtti.

NURİ MEHMUD: HEDEFİMİZ IŞİD ZİHNİYETİNİ BİTİRMEK
Hol Kampı'nda başlatılan operasyonun içeriğini, kapsamını ve beklenen sonuçları ANF'ye değerlendiren YPG Sözcüsü Nuri Mehmud, Hol Kampının bölgedeki en eski kamplardan olduğunu söyledi. Kampta Baxoz ve Hecin bölgelerinden çoğunluğu IŞİD'li ailelerin kaldığını kaydeden Mehmud, "Burada da gördüğümüz gibi IŞİD zihniyeti halen devam ediyor. Bu yıl içerisinde 47'den fazla kişi farklı şekillerde (silah, bıçak vb.) katledildi. Bu operasyonlar tehlike potansiyeli yaratanlara dönük gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda bu zihniyetin tehlikesi altına giren toplumda bu etkiyi bitirmek için düzenleniyor. Esas olarak IŞİD'li aileleri o zihniyetten kurtarmak istiyoruz. Hedefimiz budur ve bu doğrultuda operasyonlar yapılıyor" dedi.

'15 GÜNDE OPERASYONU BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'
İç Güvenlik Güçleri'nin operasyonuna DSG, YPG ve YPJ güçlerinin de destek verdiğini ifade eden Mehmud, "İç Güvenlik Güçleri kamp içerisinde çalışmalarını yürütüyor. Müdahale etmemiz gereken bir durum olursa güçlerimiz yardımcı olacaktır. Bir dereceye kadar güvenlik güçleri bilgi sahibidir. DSG, YPG ve YPJ güçlerimiz de aynı şekilde bilgi sahibidir. Bize gelen bilgiler doğrultusunda teröristlerin olduğu yerler tespit edilmiştir. Elimizden geldiğince sivilleri ve çocukları bunlardan kurtarmaya çabalayacağız. Bunların etkisinden kurtulmalarını sağlayacağız. 15 gün gibi bir süre içerisinde bu operasyonu bitirmeye çalışacağız" diye konuştu.

'HOL KAMPI BİR CEZAEVİ DEĞİL'
Hol Kampının bir cezaevi olmadığını vurgulayan Mehmud, "Tüm uluslararası kuruluşlar ve dünya basını ziyarette bulunuyor. Hol Kampı için uluslararası bir hukuk sistemi gerekiyor. Çünkü kampta kalanlardan büyük bir kısmı yabancılardan oluşuyor. Yüzde 60-80'i Suriyeli değil yabancı. Bunların durumu uluslararası hukukça net değil ve bu kişiler üzerinde tehlikeli zihniyetler bulunmaktadır. Ciddi güvenlik önlemleri alınıyor. Özerk Yönetim imkânları doğrultusunda kampta kalanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılıyor. Özerk Yönetim ve kampın güvenliğini sağlayan güvenlik güçleri için ağır bir yüktür" diye belirtti.

YPG Sözcüsü Mehmud şöyle konuştu: "Ancak sonuç olarak dünya sorumluluğunu üstlenmiyor, bu yük Özerk Yönetim, güvenlik güçleri ve bizlere kaldı. Burada kalan insanlar psikolojik hastalık yaşıyor, sosyolojik eğitim görmeleri gerekiyor. Onlara göre ‘kendi görüşlerinde olmayanlar ölmelidir'. Bu tehlikelerin ortadan kalkması için büyük güç gerekiyor. Bu tehlike potansiyeli ve zihniyet ortadan kaldırılmalıdır. Bu yükü Özerk Yönetim, DSG, YPG ve YPJ güçlerine yıkmak vicdani olmaz. Ayrıca dünya da bu duruma çözüm bulması gerekiyor. Dünya bu kampın dünya için de tehlike oluşturduğunun farkındadır. Sivil olmalarına rağmen bu zihniyet tehlikeleri de ortaya çıkarıyor. Aynı şekilde ciddi bir tedbir de alınmamıştır. Ya da sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Ya da dünya hukuku işlevli kılınmamıştır.

'IŞİD'LİLER ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE YARGLANMALI'
"IŞİD süreci uzun bir süredir başlamıştır. Bu süreçte onlarca uluslararası ülkelerin vatandaşı olan teröristler yakalandı. Bunlar sadece Kuzey ve Doğu Suriye'de değil tüm dünyada suç işlemiştir. Hukuk çerçevesinde bu kişilerin yargılanması için şu ana kadar da dünya ülkelerince bir sorumluluk üstlenilmemiştir. Bu yük sadece Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi üzerine bırakılmıştır. Bu vesileyle uluslararası hukuk çerçevesinde bu kişilerin yargılama sürecinin başlaması çağrısını yapıyoruz."