28 Eylül 2024 Cumartesi

Hiranur Vakfı'nda çocuk istismarına tepki sürüyor

Van ve Mersin'de bir araya gelen kadınlar ve demokratik kitle örgütleri, iktidarın çocuk istismarına göz yumduğunu belirterek, çocukların istismara açık hale getirildiğinin altını çizdi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nda ortaya çıkan çocuk istismarına karşı tepkiler sürüyor.

VAN
Star Kadın Derneği, dernek binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan dernek yöneticisi Serap Güvenç, iktidarın tarikat ve cemaatlerde yaşanan istismara sessiz kaldığını vurguladı.

Türkiye'de çocuk istismarının giderek arttığına işaret eden Güvenç, Hiranur Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarı için "iftira" denilmesine de tepki gösterdi. "En vahimi, bir kısım insanlar ise bu olayı savunmakta ve 6 yaşında evlenmenin caiz olduğunu iddia etmektedir. Tarikat ve cemaatlerin oylarını kaybetmek istemeyen iktidar ve yandaş medya, İsmailağa Cemaati'ndeki çocuk istismarına günlerce sessiz kaldı" diyen Güvenç, olayı açığa çıkaran gazetecilerinse iktidar ve işbirlikçileri tarafından hedef gösterildiğini hatırlattı.

Milyonlarca kız çocuğunun eğitim hakkı ve sosyal haklarından yoksun bırakıldığını dile getiren Güvenç, "Eğitimden uzak kalan kız çocukları ya ev içi emek sömürüsüne ya da erken yaşta evlendirilerek cinsel saldırıya ve şiddete açık hale getirilmektedir. İktidarın çocuğa yönelik şiddet ve istismar vakaları failleri cesaretlendirerek, yasal düzenlemelerle çocuk evliliklerinin önünü açtı" ifadelerini kullandı.

Çocukları şiddet ve istismardan koruyan yasal düzenlemelerin önemine dikkat çeken Güvenç, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek, uluslararası sözleşmeleri etkin uygulamayarak, cezasızlık politikalarıyla failleri aklayarak çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağı olduğunu kaydetti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın "Çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir" açıklamasını eleştiren Güvenç, Yanık'ın sorumluluğunu yok saydığını vurguladı. Güvenç, şöyle devam etti: "Çocuk istismarı, kadın cinayetleri gibi politik olup toplumsal ve siyasal yönü göz ardı edilemez. Çocuk istismarı, ülkeyi yönetenlerin, siyaset kurumunun çözmesi gereken birincil konularındandır. Bakan'ın, iktidarın temel sorumluluğunu bulanıklaştırmak adına söylediği bu sözleri kabul etmiyoruz."

Eylem sloganlarla son buldu.

MERSİN
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan Avukat Sebahat Gençtarih, "Bu kadar vahim bir olay karşısında dün geceye kadar bir tek tutuklunun olmaması yıllar itibariyle çocuk istismarı ve tecavüz konusunda devlet aklının ne denli erkek olduğunu bize gösterdi" dedi.

Devletin Hiranur Vakfı'nda yaşanan istismara göz yumduğunu dile getiren Gençtarih, dosyada kamuoyu baskısıyla tutuklama kararlarının çıktığına dikkat çekti. Çocuk istismarına karşı gerekli duyarlılığın gösterilmesi için toplum baskısı gerekmesine işaret eden Gençtarih, "Oysa binlerce çocuk açısından kamuoyuna yansımadığı için bu istismar suçları yapanın yanına kar kalmaktadır. Derneğimiz çocuğun yüksek yararını gözetmeyi kendisine bir görev bilerek hareket etmektedir. Faillerin cezalandırılması için davanın takipçisi olacağız" dedi.