28 Eylül 2024 Cumartesi

Hesen: Çabamız henüz vaka görülmeden halkımızı koruyabilmek için

Cizir Bölgesi Sağlık Bakanlığı Eşbaşkanı Hesen, virüs salgını henüz başlamadan alınan önlemlerin şu ana kadar yararlı olduğunu söyledi. Hesen, "Çabamız, henüz herhangi bir vaka görülmeden halkımızı koruyarak virüsün yayılmasını engellemek" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Özerk Yönetim'in olası koronavirüs salgınını önlemek için ilan ettiği sokağa çıkma yasağı üçünçü gününde.

Tüm kentlerde ilk etapta 15 gün süreyle uygulanması planlanan sokağa çıkma yasağının, ihtiyaç duyulması halinde uzatılması gündeme gelebilir. 

Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi, koronavirüs salgınına karşı tedbir çalışmalarını yoğunlaştırırken, geniş bir alanda ilaçlama ve dezenfektasyon çalışmaları yürütüldü. Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerde ilgili bölümler hazırladı. Ayrıca virüs şüphesi olduğu düşünenlerin arayabilmeleri için bir acil durum hattı oluşturuldu.

İç Güvenlik Güçleri de kent, ilçe ve beldelerde güvenlik noktaları ve devriyelerini sıklaştırdı. Halk, büyük oranda sokağa çıkma yasağına uydu. Gıda satan dükkanlar ve fırınlar dışında işyerleri açılmadı.

'ALINAN ÖNLEMLER ŞU ANA KADAR YARARLI OLDU'
Kuzey ve Doğu Suriye Cizir Bölgesi Sağlık Bakanlığı Eşbaşkanı Raperin Hesen, virüs salgını henüz başlamadan alınan pek çok önleme ilişkin ETHA'ya konuştu.

Hesen, koronavirüsün bir süredir bütün dünyaya yayılmış durumda olduğuna dikkat çekerek, "Bize yakın devletlerde de şuan yayılmış durumda. Bu nedenle Özerk Yönetim çeşitli tedbirler aldı" diye konuştu.

Sağlık Komitesi'nin oluşturduğu Kriz Masası'nın belirli bir planlama çıkardığını hatırlatan Hesen, "Hastalığın ortaya çıkmasını engellemek amacıyla ilk etapta, sınırkapılarının kapatılması kararı alındı. Acil durumlar için sadece Çarşamba günleri açık bırakıldı. Bu hastalığın yayılmasını engellemek için ilk etapta iyi bir tedbirdi. Şüphesi olan kişilere test yapılabilmesi için Sınırkapısı bölgelerinde sağlık noktaları kuruldu" şeklinde konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye genelinde tüm hastanelerde olası koronavirüs vakaları için ilgili bölümler oluşturulduğunu belirten Hesen şunları söyledi: "İlk etapta sınırkapılarında test yapılması, eğer virüs varsa hastane yada farklı sağlık noktalarına nakledilmesi için bu noktalar oluşturuldu. İkinci hamlede, bütün sağlık kurumları ve Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar ilaçlandı. Sonrasında bütün alanlar, sokaklar ilaçlandı. Son olarak, sağlık ve belediye gibi zorunlu hizmet kurumları dışında herkes için sokağa çıkma yasağı ilan edildi."

Sokağa çıkma yasağının halkın evde kalıp kendilerini hastalıktan koruyabilmeleri için alındığını dile getiren Hesen, "Hastalığın yayılmasını engellemek ve koronavirüsün zararını en aza indirgemek için bu kararları aldık. Ve bu önlemler şu ana kadar yararlı oldu" diye belirtti.

'ÖZERK YÖNETİM HENÜZ VİRÜS VAKALARI ORTAYA ÇIKMADAN TEDBİR ALDI'
Çevre ülkelerde koronavirüs vakaları ve ölümler yaygınlaştığı için halk içinde bir korku olduğuna dikkat çeken Hesen, "Burada büyük bir nüfus var. Bundan dolayı evde kalma çağrısı yaptık. Ki, insanlar kendilerini, ailesini ve yakınlarını koruyabilsin" dedi.

Özerk Yönetim'in henüz virüs vakaları ortaya çıkmadan tedbir aldığının altını çizen Sağlık Bakanlığı Eşbaşkanı Hesen şöyle devam etti: "Bir buçuk aydır bunun üzerine çalışıyoruz. Eğer bu hastalık burada yayılırsa, bizim için süreç oldukça zorlu geçecek. Bu nedenle bizler diğer devletler gibi yapmadık. Tedbirlerimizi en başta aldık. Çünkü koronavirüs ile mücadeleyi en iyi hastalık yayılmadan yürütebiliriz. Halkımız iç içe yaşıyor, bu virüsün yayılması durumunda büyük zararlar verebilir. Bu nedenle virüs bölgemizde yayılmadan önce, elimizden gelen bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz. Virüsün ortaya çıkmaması ve yayılmaması için herkesin alınan karar ve önlemlere uymasını umuyoruz."

Hesen, halk arasında ve medya üzerinden kimi çalışmalar da yaptıklarını söyledi. Hesen, "Halkımızı bu konuda bilinçlendirerek kendi kendilerini nasıl koruyabileceklerini göstermeye çalıştık. Çok sayıda broşür dağıttık" dedi.

'İMKANLAR SINIRLI, ÇABAMIZ VİRÜS YAYILMADAN HALKIMIZI KORUYABİLMEK'
Bölgedeki tüm hastanelerin koronavirüs salgınına karşı şimdiden hazır hale getirildiğini vurgulayan Hesen, şunları ifade etti: "Kısıtlı imkanlara rağmen, var olan olanaklarla, hastanelerimiz herhangi bir vaka durumu için hazır hale getirildi. En büyük devletler bile şu ana kadar bu hastalığın önüne geçemedi. Sınırlı olanak ve araçlarla virüse karşı mücadele etmek zorlu bir durum olacaktır. Hastanelerimizde olanak ve araçlar maalesef sınırlı ve bu hastalığa karşı mücadele etmek için yeterli düzeyde değil. Bu nedenle çabamız, henüz herhangi bir vaka görülmeden halkımızı koruyarak virüsün yayılmasını engellemek."