25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP'yle uluslararası dayanışma sürüyor: Türk devletinin çabaları nafile

HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonuna karşı uluslararası dayanışma sürüyor. Uluslararası örgütler, Erdoğan iktidarının baskılarla Türkiye'deki muhalefeti susturmaya çalıştığına dikkat çekti, Erdoğan ve hükümete bu hukuksuzluklara son verme çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) uluslararası dayanışma sürüyor. Almanya'dan Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, Endonezya Halkın Demokrat Partisi ve Kıbrıs AKEL, siyasi soykırım operasyonu nedeniyle HDP'yle dayanışma ve destek açıklamasında bulundu.

SPD: GÖZALTINA ALINAN HDP'LİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI
Alman Federal Hükümeti ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına açıklama yapan Federal Parlamenter Dietmar Nietan, geçmişteki keyfi gözaltı ve tutuklamalar gibi bu son gözaltıların da HDP'nin siyasi motivasyonunu kırmak amaçlı olduğunu belirtti.

Dosyanın 2016 tarihli olduğunu hatırlatan Nietan, "HDP, o dönemde yaşanan şiddetli çatışmaların arka planına ışık tutulması için yıllardır meclis soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisi bu talepleri reddetti. SPD olarak HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

ALMAN YEŞİLLER PARTİSİ'NDEN DAYANIŞMA MEKTUBU
Alman Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanları Annalena Baerbock ve Robert Habeck, Genel Sekretere Michael Kellner, Eş Genel Başkan Yardımcısı Jamila Schäfer, Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Sözcüsü Ricarda Lang ve Parlamento Grubu Başkanı Marc Urbatsch imzalı bir dayanışma mektubu yayınladı.

HDP'lilerin gözaltına alınmasının büyük bir endişe ve kaygıyla izlendiği belirtilen mektupta, şu ifadeler yer aldı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine muhalif olanlara karşı adalet ve hukukun üstünlüğü prensibini değil tam aksine baskıyı ve susturmayı esas almaktadır. Bu tutuklamalar gösteriyor ki rejim yine acizlik içinde ve nafile çabalarla eleştirel sesinizi kısmaya çalışmaktadır.

"Muhaliflere ve HDP'ye karşı yürütülen bu otokratik siyaseti ve gerçekleştirilen bu baskıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. Ayhan Bilgen, Ali Ürküt, Nazmi Gür, Can Memiş, Sırrı Süreyya Önder, Alp Altınörs, Ayla Akat Ata, Altan Tan, Emine Ayna ve demokrasi-adalet bayrağını yükseklerde tutan diğer HDP'li tüm arkadaşlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Türkiye'de mücadele eden bütün demokratik güçlerin yanındayız."

AVRUPA PARLAMENTOSU SOL GRUBU: TÜRKİYE, BASKIYA SON VERMELİDİR
Avrupa Parlamentosundaki sol grup olan Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) da bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye yargısı, gözaltına alınanları Ekim 2014'te Türk güvenlik güçleri tarafından şiddetle bastırılan ve çok sayıda kişinin öldürüldüğü gösterilerden sorumlu olmakla suçladı. Bu gösteriler, o zamanları IŞİD tarafından kuşatılmış olan Kobane halkıyla dayanışmak için yapılmıştı" denildi.

Gözaltıların hukukun üstünlüğü ilkesi altında haklı gösterilmeyeceği gibi keyfi olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Erdoğan rejimi HDP'yi kriminalize etmeye ve Türkiye'deki demkoratik muhalefeti bölmeye çalışmaktadır. Bu gelişmeler, Türkiye'nin ekonomik durumu her geçen gün kötüleşirken olmaktadır. Yoksulluk ve işsizlik hızla artıyor, Türk lirası serbest düşüşte ve ülkenin döviz rezervleri tükendi. AKP ve Erdoğan tarafından temsil edilen siyasal İslam ile MHP tarafından temsil edilen aşırı sağ milliyetçiliğin koalisyonu giderek seçmen kaybederken, geniş bir parti ittifakı kurma olasılığı ise artmaktadır. HDP'nin dengeyi bozmada önemli bir rolü vardır. Bunun olmasını önlemek ve iktidarını korumak için Erdoğan Türkiye'de HDP ile her türlü siyasi işbirliğinin gayrimeşrulaştırıldığı bir siyasi atmosfere ihtiyaç duymaktadır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, demokratik muhalefetin susturulduğu ve baskı altına alındığı bir gidişatın Türkiye'nin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmeyeceği aksine daha da kötüleştireceği vurgulandı.

AKEL: HÜKÜMETİN MAĞDUR ETTİĞİ İLERİCİ GÜÇLERİN YANINDAYIZ
AKEL Merkez Komitesi, HDP'ye dayanışma mesajı gönderdi. AKEL mesajı şöyle: "Bu, Türkiye'deki ilerici muhalefetin ve aynı zamanda komşu Suriye'de IŞİD'in saldırılarına Türkiye'nin verdiği desteğe karşı mücadele edenlerin seslerini kısmak için Erdoğan'ın otoriter rejiminin ortaya koyduğu bir başka çabadır. Bu son gelişme eski eş genel başkanlarınızın, milletvekillerinizin, belediye başkanlarınızın ve yerel temsilcilerinizin de arasında olduğu binlerce siyasi tutuklusu olan partinize yönelik bir başka saldırıdır. AKEL olarak, Erdoğan'ın politikalarına muhalif düşünceleri ya da siyasi inançları nedeniyle Türkiye hükümeti tarafından mağdur edilmekte olan tüm ilerici güçlerin yanındayız.”

ENDONEZYA HALKIN DEMOKRAT PARTİSİ: HDP'DEKİ KARDEŞLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ
Endonezya Halkın Demokrati Partisi (PRD), HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonu gerekçesinin antidemokratik eylemlerin manipülatif bahaneleri olduğu belirtti. PRD açıklamasında, "Türk devletinin ve hükümetinin ülkesinde egemen olduğunu biliyoruz. Ancak Türkiye, dünyada yalnız değildir. Türk devleti, evrensel insan haklarını tanıyan dünya toplumunun bir parçasıdır. Tıpkı Amerika Birleşik Devletleri ve diğer yerlerdeki ırk ayrımcılığına ve şiddete karşı dünya nasıl sesini yükseltiyorsa, bugün dünya kesinlikle Erdoğan yönetiminin kötü davranışlarına karşı da sözünü söylüyor. Bu nedenle, Endonezya Cumhuriyeti hükümetinden, siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etmesi ve tüm anti-demokratik eylemleri durdurması için Türkiye'nin büyükelçisini derhal çağırmasını istiyoruz. Daha adil, daha demokratik, barışçıl bir Türkiye ve dünya için mücadeleye devam etmeleri için HDP'deki kardeşlerimizle dayanışma ve desteğimizi ifade ediyoruz" dedi.