28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'nin Ermeni soykırımı açıklamasına TCK 301'den dava

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin 24 Nisan 2021'de Ermeni soykırımı hakkında yaptığı açıklama nedeniyle HDP eski MYK üyelerinden 11'i hakkında "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla dava açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri hakkında 24 Nisan 2021'de Ermeni soykırımına ilişkin yaptıkları basın açıklaması nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301 sayılı "Türklüğe hakaret" maddesi uyarınca yargılanmaları istemiyle dava açtı. HDP eski MYK üyesi 11 kişinin, altı aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, iddianamede açıklamadaki sözlerin Türkiye Cumhuriyeti'ni zan altında bıraktığı, anayasaya göre milletvekillerinin Türk milleti ve devletinin menfaatlerine uygun olarak görev yapmak zorunda olduğu savunuldu.

"Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türk Milletini alenen aşağılayıcı faaliyet, söz ve davranışlarda bulunulmasını demokratik anayasal düzenin korumayacağı izahtan varestedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına göre kurulan ve faaliyetlerde bulunan bir siyasi partinin mensuplarının bu kapsamda Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin menfaatlerinin aleyhine çalışmalar yapmasını hukuk düzeni korumaz. Bu kapsamda, bildirideki açıklamaların Türk milletinin milli menfaatlerine ve tarihi gerçeklere aykırı olduğu açıktır" ifadeleri kullanılan iddianamede, açıklamada sarf edilen sözlerin Türk milletini tarih önünde ve uluslararası toplumda küçük düşürmeye matuf nitelikte olduğu öne sürüldü.

İddianamede, "Ermeni soykırımı yapılmamıştır" dediği için İsviçre'de yargılanan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında verilen AİHM kararı da hatırlatıldı. AİHM'in 1948'den önce yaşanmış hiçbir katliama ilişkin soykırım suçlaması yöneltilemeyeceğine hükmettiği savunulan iddianamede, "24 Nisan 1915'te meydana gelen söz konusu olaylar hakkında ‘soykırım değildir' şeklinde yapılan açıklamalar ifade özgürlüğü kapsamında yer almaktadır" denildi.