28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'li Çepni işçi mimar ve mühendislerin sorunlarını Meclise taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, kamuda 4857 sayılı kanun kapsamında çalışan şehir plancıları, mühendis ve mimarların sorunlarını Meclis'te gündemleştirerek, mimar, mühendis ve şehir plancısı işçilerin statü değişikliği talebinin kabul edilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, kamu kurumlarında 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olarak işçi kadrosunda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Kamu kurumlarında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olduğunu hatırlatan Çepni, sözleşmeli olarak kamuda işçi kadrosunda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına alındığını kaydetti ve bu nedenle oluşan fırsat eşitsizliğine dikkat çekti. Sözleşmeli mühendis, mimar ve şehir plancılarının görevde yükselme imkanı olmadığını, mesleklerinin gereği olan pozisyonlarda çalışamadıklarını, tayin, terfi, nakil gibi haklardan mahrum kaldıklarını, imza yetkileri bulunmadığını anlatan Çepni, mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin yıllardır devam eden statü değişikliği talebinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Çepni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e şu soruları yöneltti:
" Kamu kurumlarında, alanı dışında çalışan, mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin yaşadıkları mağduriyetleri gidermek için yasal düzenlemeler yapacak mısınız?
Kamu kurumlarında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin 3. Dönem Toplu Sözleşmesi'nde belirtilen hükmün uygulanması talebini dikkate alacak mısınız?
2022 yılı itibariyle kamu kurumlarında, kaç tane mühendis, mimar ve şehir plancısı işçi kadrosunda çalışmaktadır?
Mühendis, mimar ve şehir plancısı işçilerin görevde yükselme sınavlarına girebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılacak mıdır?
Kendi ihtisas dalı dışında çalışan üniversite mezunu işçilerin intibaklarının yapılması için çalışmalarınız var mıdır?
Üniversitelerin aynı bölümlerinden mezun olup, aynı yerde çalışan, aynı işi yapan; işçi ve memurların özlük haklarının farklı olmasının, kamuda eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünmüyor musunuz?
Yıllardır süren mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla üniversite mezunu işçilerin, eğitimlerine uygun memur statüsünde çalışma taleplerini karşılamak için çalışmalarınız var mıdır?"