28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'den sosyal medyada 'Eşitİnfaz Yaşatır' eylemi

HDP, Genel Kurul'da görüşülen "İnfaz Yasasına" ilişkin "Eşitİnfaz Yaşatır" etiketi ile sosyal medya eylemi başlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Genel Kurul'da görüşülmeye başlanan İnfaz Yasası'na ilişkin sosyal medyada "Eşitİnfaz Yaşatır" etiketi ile eylem başlattı. HDP'nin resmi Twitter sayfasından duyurusu yapılan kampanya için "AKPM, BM, Af Örgütü, Dünya Müslüman Alimler Birliği, Avrupa Parlamentosu, Dünya İşkence Karşıtı Organizasyonu, İnsan Hakları İzleme Örgütü, basın örgütleri; Dünya Korona Virüs tehdidi altındaki mahpuslar için haykırıyor! Eşitİnfaz Yaşatır" denildi.
 
Birçok kişi kampanyaya destek verirken, tutuklu bulunan siyasetçi ve gazetecinin de durumuna dikkat çekildi.

Paylaşılan kimi mesajlar ise şöyle:

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş: Hapishaneler hınca hınç dolu ve hiçbir sağlık güvencesi oluşturulmamışken yapılması gereken #KoronayaKarşıAcilTahliye dir. İktidar bu çağrıya ve göz göre göre gelen ölüm riskine göz yumuyor ve durumu ayrımcı infaz yasası için fırsat biliyor. Köşelerini büsbütün MHP’nin çizdiği, Türk ceza sistemindeki kanun bütünlüğünü bozan bir İnfaz Yönetmeliği kabul edildi; şimdi de yeni bir infaz paketi düzenleniyor. Bu paket sadece korona günlerinde değil, haklar ve adalet denkleminde de tehlike arz ediyor. Şu an salgına karşı acil tahliye çağrısı güncel, yaşamsaldır. Meclis gündemindeki ayrımcı infaz düzenlemesine karşı çıkmak ise özgürlük, adalet mücadelesinin gereğidir. Eşitİnfaz Yaşatır!
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü: Tacizcinin, tecavüzcünün, uyuşturucu kaçakçısının, katilin affedildiği bir yerde binlerce siyasi mahpusa ayrımcılık yapılması onları bilerek ve isteyerek ölüme gönderilmesidir. Eşitİnfaz Yaşatır, infazda ayrımcılık öldürür.
SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş: AKP, bu infaz yasa taslağı ile insan haklarını yok sayıyor. Siyasi iktidar hükümlü ve tutukluların yaşam hakkını güvencelemek zorundadır. Eşitİnfaz Yaşatır
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Ayrımsız bir yasa tüm cezaevlerini kapsayacak şekilde çıkmalıdır. İnfazda eşitlik yaşatır.
DTK Eşbaşkanı Leyla Güven: Parlamentodaki milletvekillerine ve özellikle Adalet Bakanı'na seslenmek istiyorum. Şu anda infaz yasasında bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemenin zindanlardaki herkesi kapsaması gerektiğini düşünüyorum. Korona virüs hiç bir ayrım gözetmiyor ve herkesin kapısına gelen bir ölümdür. Cezaevindeki herkes, suçu ne olmuş olursa olsun mutlaka tahliye edilmeli. Aksi takdirde yarın çocuklarımızın yüzüne bakamayız. Cezaevlerinin kapıları ayrımsız açılmalıdır. Bütün tutuklular virüs karşısında kendi tedbirlerini alarak yaşamlarını dışarıda devam ettirmelidir.
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk: İnfazda temel ilke hükümlüler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefî inanç, millî veya sosyal köken ve siyasî veya diğer fikir yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanır. Eşitİnfaz Yaşatır
TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan: Tecavüzcüler, istismarcılar, katillerin serbest bırakılmasını toplum asla affetmeyecektir. Fikrinden, düşüncesinden, siyasi kararından, kadın mücadelesinden ötürü cezaevinde bulunan tutsakların serbest bırakılmamasını da toplum kabul etmeyecek ve devleti affetmeyecektir. Kânun bir olmalıdır ve biran önce siyasi tutsaklar serbest bırakılmalıdır. TJA olarak şunu söylüyoruz ki, eğer infazda eşitlik sağlanmazsa yönetimi asla affetmeyeceğiz. İnfazda eşitlik istiyoruz.
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz: Bilindiği gibi salgın her geçen gün yayılmaya devam etmektedir. Salgın nedeniyle alınan tedbirler, karantina, izolasyon, kalabalık ortamlarda bulunmama dışarıdaki insanlar için bile yeterli gelmezken, tutsaklar için hiç yeterli gelmeyecektir. Cezaevi koşullarında izolasyon neredeyse imkansız bir durum. Cezaevinde bir kişinin salgını kapması, tüm cezaevine yayılması anlamına gelmektedir. Cezaevinde bir kişinin dahi hayatını kaybetmesinin bedelleri ağır olacaktır. Dolayısıyla biran önce cezaevlerini boşaltmanın yolunu bulmak zorundayız. Yaşam hakkı ilkesi gereği ceza infaz kanununda eşitlik ilkesini gelin hep beraber sağlayalım.
HDP Milletvekili Remziye Tosun: AKP'nin fırsatçılıkla korona virüsü öne sürerek tecavüzcüleri, katilleri serbest bırakmasını, kadınların ve çocukların hayatını tehlikeye atmasını, siyasi tutsakların cezaevinde ölümle yüz yüze bırakılmasını kabul etmiyoruz. İnfazda eşitlik istiyoruz.
HDP Milletvekili Dilşat Canbaz: İnfaz düzenlemesi adı altında ayrımcı politika izleniyor. Siyasi tutsaklar bir an önce serbest bırakılsın.
Yeşil Sol Partisi Eş Genel Sözcüsü Eylem Tuncaelli: Virüs bile din, dil, ırk, düşünce ayrımı yapmazken, devlet hangi hayatın bir diğerinden üstün olabileceği kararını verme hakkını kendinde nasıl görüyor? Hiç bir hayat bir diğerinden daha üstün ya da daha aşağıda değildir. Bu ayrımcı tutum derhal son bulmalıdır. Herkese eşit haklar tanınmalıdır.
SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce: Bu yasa tasarısı sadece iktidara muhalif olanları ölüme terk ederken, yapılacak tahliyeler ile de kadınları ve çocukları evlerinde ölüme terk etmektedir. Cezaevindeki tüm tutuklular ayrımcılık gözetmeksizin derhal serbest bırakılmalıdır. Kadın katilleri ise etkin bir şekilde denetlenmelidir. Bunu sağlamayan, ayrımcı bir yasa tasarısı kabul edilemez.
HDP Milletvekili Fatma Kurtulan: Virüsten daha tehlikeli bir şey varsa oda cezaevindeki insanların muhalif oldukları için bile bile virüse kurban etmektedir. Kabul etmiyoruz. Eşitinfaz Yaşatır.
HDP Milletvekili Feleknas Uca: Avrupa, koronavirüs tedbirleri kapsamında cezaevlerinin boşaltılması çağrısı yapıyor. Türkiye ise tutsakları darp ederek bu çağrıya cevap veriyor. Eşitinfaz Yaşatır.
HDP Kadın Meclisi: İktidar bugün Genek Kurul'da görüşülen infaz Yasası ile kendisine muhalif olanların yaşam hakkını hiçe sayarak siyasi tutsakları ölüme terk ediyor. Ayrımcı tutum sonlanmalıdır. Eşitİnfaz Yaşatır.
HDP Milletvekili Sezai Temeli: İnfaz yasasında eşitlik için adalet için ve tüm ayrımcı politikalara karşı omuz omuza mücadelemizi yükseltiyoruz.
HDP Diyarbakır İl Örgütü: Salgını fırsata çeviren iktidar ayrımcı infaz düzenlemesiyle anayasayı ihlal etmekle kalmıyor. Siyasi tutsaklar ölüme terk ediliyor. Eşitİnfaz Yaşatır.