27 Eylül 2024 Cuma

HDP'den Grup Yorum için acil eylem çağrısı

HDP Dış İlişkiler Komisyonu, ölüm orucu direnişinde olan Grup Yorum üyelerinin sağlık durumunun kritik olduğunu belirtti ve acil eylem çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu, ölüm orucu direnişinde olan Grup Yorum üyelerinin taleplerinin kabul edilmesi için çağrı yaptı.

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy tarafından yapılan açıklamada, Grup Yorum üyelerinin siyasi görüşlerinden dolayı, gözaltı, tutuklama ve yasaklarla karşı karşıya kaldığını kaydedildi. Özsoy, "Grubun bazı üyeleri bu baskıları protesto etmek için 230 günü aşkın bir süredir açlık grevindeler. Grubun iki üyesi Ocak ayında açlık grevini ölüm orucuna çevirdi" dedi.

Tüm baskılara rağmen Grup Yorum'un halk tarafından sahiplenildiğini ifade eden Özsoy, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz üç yıl içerisinde grubun etkinliklerini gerçekleştirdiği İdil Kültür Merkezi'ne en az 8 kez polis operasyonu gerçekleşti. Baskınlar sırasında grubun enstrümanları kırıldı veya enstrümanlarına el konuldu, albümleri zarar gördü. Gruptan yapılan açıklamalara göre bu baskınlarda toplamda 30 kişi tutuklandı. Grup üyeleri tüm bu baskıları protesto etmek için Haziran 2019'da açlık grevi başlatarak arkadaşlarının serbest bırakılmasını, grup üyelerine yönelik tutuklama kararlarının kaldırılmasını, İdil Kültür Merkezi'ne yönelik polis baskınlarının ve konserlerine yönelik yasaklamaların son bulmasını talep etti."

Grup Yorum üyelerinin sağlık durumlarının giderek kötüleştiğine dikkat çekilen açıklamada, HDP'nin direnişi ve haklı talepleri desteklediği vurgulandı.

Grup Yorum ve diğer muhalif müzik gruplarına yönelik baskılara son verilmesi için çağrı yapılan açıklamada, "Aynı zamanda, tüm uluslararası kamuoyunu ve ilerici güçleri, açlık grevcilerinin sesini duyarak acil tutum almaya davet ediyor, Türk yetkililerini taleplerin karşılanması için teşvik etmeleri yönünde çağrıda bulunuyoruz" denildi.

Müzisyenlerin bedenlerini en temel hakları için riske etmesinin Türkiye için utanç olduğunu vurgulandı.