27 Eylül 2024 Cuma

HDP: Toplanma ve gösteri hakkına yönelik saldırılar araştırılsın

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Türkiye'de toplanma ve gösteri hakkına yönelik ciddi saldırıların olduğuna dikkat çekerek, Meclis Araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, toplanma ve gösteri yapma hakkı ve özgürlüğünün demokrasilerin vazgeçilmez koşulu, ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. Türkiye'de bu hakka yönelik ciddi kısıtlamaların yaşandığına dikkat çeken Çelik, ihlaller için Meclis Araştırması istedi.

Çelik, Anayasal hak olan toplanma ve gösteri hakkının özellikle OHAL'in ardından engellendiğini belirtti. Toplanma ve gösteri hakkının güvence altına alınmayarak, demokratik toplumun varlığının tehlikeye atıldığını kaydeden Çelik, 2020 yılında TİHV'in "işkence ve kötü muamele" başlığıyla yayınladığı raporu hatırlattı.

Raporda, valiliklerin aldığı kararlar sonucu 1 Ocak 2019 ile 31 Ocak 2020 arasında, 13 ay içinde 21 il ve 1 ilçede 147 kez, değişen sürelerle eylem ve etkinliklerin yasaklandığını, HDP'nin düzenlemek istediği eylem ve etkinliklerin büyük kısmının engellendiği bilgisinin yer aldığı anımsatıldı. 

HDP verilerine göre de, 2020'nin ilk bir buçuk ayında en az 176, Şubat'ın ilk 15 gününde ise en az 111 HDP'linin gözaltına alındığına dikkat çeken Çelik, son olarak Van Milletvekili Murat Sarısaç'ın arabasının, sivil kişilerin bulunduğu plakasız bir araç tarafından durdurulduğunu PM üyesi Yunus Durdu'nun gözaltına alındığını, partilerine yönelik hukuksuz operasyonlarda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ve 17 kişinin tutuklandığını kaydetti. 

Çelik, tüm bunların araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.