28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: Sağlık Bakanlığı süreci şeffaf yönetememiştir

HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit, Sağlık Bakanı’nın süreci açık ve şeffaf yönetemediğini belirterek, meclise soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen ve binlerce insanın ölümüne sebep olan Covid-19 hastalığı Türkiye’de de hızla yayılmaktadır. Ülkemizde hızla yayılan COVID-19 hastalığının ciddi boyutlara ulaştığı fakat Sağlık Bakanlığı tarafından sürecin şeffaf ve açık bir şekilde yönetilmediği ve vaka sayılarını doğru şekilde kamuoyu ile paylaşmadığı kaygıları artmıştır" diyerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

"Türkiye’de korona virüs salgının ciddi boyutlara varmadan önce Sağlık alanında örgütlü STK ve meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı’na defaten çağrı yaparak;  sürecin açık ve şeffaf yönetilmesini, toplumu doğru bilgilendirerek salgınla topyekûn mücadele edilmesini ve bunun için merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek örgütleriyle sivil toplum kuruluşları ile koordineli çalışması ve işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Böylece toplumun Covit-19 tehlikesine vakıf olmasını ve toplumu yanlış ve yanıltıcı bilgilerle paniğe sevk etmeden, salgınla daha etkin mücadele edileceğini belirtmişlerdir. Ancak toplum sağlığını ilgilendiren bu kadar önemli bir konuda bile Sağlık Bakanlığı STK ve meslek örgütlerinin çağrılarını ve önerilerini dikkate almayarak süreci açık ve şeffaf yönetmemiştir" diyen Koçyiğit, acil olarak şu soruların yanıtlanmasını istedi:

-Tanısı doğrulanmış olguların ikamet ettikleri il ve ilçelere göre, yaş ve cinsiyete göre dağılımları nasıldır?
-Tanısı doğrulanmış olguların yurt dışı temas öyküsü ülkelere göre nasıl bir dağılım göstermektedir?
-Bugün itibarıyla ülkemizde kaç ilde ve kaç merkezde test yapılmaktadır?
-Bugüne kadar (günlere göre) her bir tanı/tarama testinden toplam kaç adet yapılmıştır? Bugünden itibaren yurt çapında günde kaç test yapılması planlanmaktadır?
-Günlere göre her bir tanı/tarama testi tipi için pozitif sonuçlanan test sayısı kaçtır? İlk testi negatif olup ikinci kez test yapılanlarda pozitiflik oranı nedir?
-Bugün itibarıyla illere göre tanısı doğrulanmış ya da olası/kuşkulu COVID-19 hasta yatırılan hastane sayısı kaçtır? Bunların kurumsal/sektörel (Sağlık Bakanlığı, kamu üniversitesi, vakıf üniversitesi, özel sektör) dağılımı nedir?
-Tanısı doğrulanmış olgularda bugüne kadar hangi ilaçlar kullanılmıştır? Bu ilaçlarla tedaviye yanıt oranı nedir?
-Tedavide kullanılması olası ilaçların yurt çapında miktarı ve illere göre sayısı nedir?
-Bakanlığınızın öngördüğü hasta sayısı ve ihtiyaca göre bu ilaçların mevcut stokları yeterli midir? Bu ilaçların hastaneler bazında dağıtımı yeterli düzeyde organize edilebilmekte midir? Hastanelerin ne kadarında ilaçlar yeterli düzeyde sağlanabilmekte, ne kadarında ilaç eksikliği yaşanmaktadır?
-Hasta sayısındaki logaritmik artışın diğer ülkelere göre daha keskin olduğu dikkate alındığında: Yurt çapında illere göre yoğun bakım ünitelerindeki yatak ve ventilatör sayısı nedir? Bu sayılar öngörülen ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde midir? Olası yetersizlikler için hangi önlemler düşünülmektedir?
-Tanısı doğrulanmış kaç sağlık çalışanı bulunmaktadır? Bunların meslek (hekim, hemşire, sağlık teknisyeni vb), kurum (ASM, 2. basamak hastane, 3. Basamak hastame) ve il dağılımı nedir?
-SARS-CoV-2 pozitif sağlık çalışanlarının saptanamaması hastalığın diğer sağlık çalışanlarına, hastalara ve sağlık çalışanlarının sosyal çevresine yayılmasını kolaylaştıracaktır. Bugüne kadar kaç sağlık çalışanına test yapılmıştır? Hastalarla temas halinde bulunan ve enfekte olma olasılığı yüksek olan sağlık çalışanlarının tamamına ne kadar sürede test yapılması öngörülmektedir?
-Hekimlerden birliğimize kişisel koruyucu malzemelerin yeterli düzeyde olmadığı konusunda yoğun yakınmalar gelmektedir. Sağlık çalışanlarının COVID-19 hastalığından korunamaması ileride salgınla mücadeleyi aksatabilecek risk etkenlerinin başında yer almaktadır. Sağlık kuruluşlarının yeterli koruyucu ekipman sağlamadan sağlık çalışanlarını COVID-19 şüphesi/kanıtı bulunan hastalara hizmet vermeye zorlamaması ve sağlık kuruluşlarındaki koruyucu donanım eksikliklerinin bir an önce giderilmesi en öncelikli taleplerimizdendir. Bu nedenlerle: Kişisel koruyucu malzeme stoğumuz ve üretim kapasitemiz öngördüğünüz ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde midir? Bu malzemelerin hastanelere dağıtılmasında yeterli organizasyon sağlanabilmekte midir? Bakanlığınıza bağlı hastaneler dışında üniversite hastanelerine de dağıtım yapılmakta mıdır?