27 Eylül 2024 Cuma

HDP Milletvekili Tiryaki: Mehmet Bal nerede?

HDP Batman Milletvekili Tiryaki, İçişleri Bakanı Soylu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, kendisinden haber alınamayan Mehmet Bal'ın nerede olduğunu ve artan kayıp olaylarıyla ilgili bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki oğlunu ziyaret etmek için Batman'dan İstanbul'a gelen Mehmet Bal'dan aynı gün akrabalarıyla görüştükten sonra bir daha haber alınamadı. 20 gündür kayıp olan Mehmet Bal'ın akıbetine ilişkin yetkili makamlarca aileye hiçbir bilgi verilmediği gibi babasının gözaltına alınıp alınmadığını öğrenmeye çalışan Nihat Bal, "Neden gözaltına alınsın dağa çıkmıştır" şeklinde bir cevap ile karşılaştı. Yine İnsan Hakları Derneği'nin, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına yaptığı başvurulardan da henüz bir sonuç alınamadı. 

Halkların Demokratik Partisi Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Mehmet Bal'la birlikte son dönemde artan kayıp olaylarını Meclis gündemine taşıdı. Tiryaki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Benzeri vakalarda sıklıkla başvurulan HTS kayıtları yoluyla telefon sinyali takibinin yapılması ve yine İstanbul gibi neredeyse her noktası MOBESELER ile donatılmış bir metropolde kamera kayıtlarının incelenmesiyle kısa sürede ilerleme kaydedilebilecek bir olayda henüz tek bir gelişme dahi olmaması etkili bir soruşturma yürütülmediğine ilişkin iddiaları güçlendirmektedir" dedi.

HDP Milletvekili Tiryaki, yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Mehmet Bal'ın gözaltında olup olmadığına ilişkin bilgiler teyit edilmiş midir? Gözaltında ise hakkında açılmış bir soruşturma mevcut mudur?

-Mehmet Bal'ı arama çalışmaları hangi aşamadadır?  Şu ana kadar herhangi bir bulgu elde edilmiş midir? Bu bilgiler aile veya kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

-Son görüldüğü yer, gün ve saat belli olan kayıp kişi için HTS ve MOBESE kayıtlarına bakmaktan imtina edilmesinin nedeni nedir? 

-İnsan Hakları Derneği'nin Bakanlığınıza yapmış olduğu başvuruya cevap verilmemesinin nedeni nedir?

-Son 5 yılda hakkında kayıp başvurusu yapılmış kaç kişi vardır? Bu kişilerin cinsiyet, yaş ve illere göre dağılımı nedir? Hakkında kayıp başvurusu olan kişilerden kaçı bulunamamıştır?

-40 gündür kendisine ulaşılamayan Gülistan Doku, 34 gündür haber alınamayan Remzi Diril ve Hurmuz Diril de düşünülecek olursa artan kayıp vakalarının aydınlatılmasıyla ilgili Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?