28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Milletvekili Gülüm: Zorla bağış mı toplanıyor?

Meclis'te soru önergesi veren HDP Milletvekili Gülüm, "Kampanyaya katılımı arttırmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet kurumlarına gönderilmiş bir talimat var mıdır?" diye sordu.

AKP iktidarı koronavirüsle mücadele kapsamında halka ekonomik destek sunmak yerine 'Milli Dayanışma Kampanyası' adı altında para toplamaya başladı. Üstelik bunu dayatma yoluyla yapmaktadır. Bazı devlet kurumları çalışanlarının maaşlarından kendi rızaları dışında kesinti yapıyor. Bazı kurumlar ise çalışanlarına SMS göndererek kampanyaya destek vermelerini 'istiyor'.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından çalışanlarına gönderilen mesajda "Milli Dayanışma kampanyası kapsamında 2020 Nisan ayı maaşlarımızdan; kapsam dışı personelimizden 400 TL, kapsam içi personelimizden 200 TL olmak üzere kesinti yapılacaktır" denildi.

Benzer şekilde Orman Genel Müdürlüğünde çalışan işçilere kurum müdürü tarafından gönderilen mesajda, en az bir yevmiyenin genel müdürlüğün banka hesabına yatırılması ve dekontun gönderilmesi istendi.

Yargıtay Başkanı da çalışanlarına gönderdiği yazıda savcı ve hakimler için alt sınır 1000 TL, personel için de alt sınır 100 TL olmak üzere 20 Nisan tarihine kadar para yatırmalarını istedi.

Öte yandan il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından öğretmenlere bağış kampanyasına katılmaları için mesaj gönderildi, okul müdürlerinin de kampanyaya katılımı arttırmak için okul yöneticileri ve öğretmenler üzerinde baskı kurduğu belirtiliyor.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, "Gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülmesi gereken bağış kampanyası pek çok devlet kurumunun bağış yapmaları için çalışanlarına gönderdiği yazılar nedeniyle bir baskı aracına dönüşmüştür" diyerek, zorla bağışı Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Ercan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gülüm, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

*Topluma ekonomik destek sunmak yerine 'Milli Dayanışma Kampanyası' adı altında yurttaşlardan zorla para toplanmaktadır. Yıllardır halk için halktan toplanan paralar nerelere harcanmıştır?
*Kampanyaya katılımı arttırmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet kurumlarına gönderilmiş bir talimat var mıdır?
*Devlet kurumlarının baskı kurarak çalışanlarından para toplamasının nedeni halkın para istenmesine tepki göstermesi midir? Bağış adı altında daha önce toplanan paraların nerelere verildiği neden açıklanmamaktadır?
*Bağış kampanyası gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülmesi gerekmez mi?
*Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan 'Milli Dayanışma Kampanyası' ile hedeflenen bağış miktarı nedir? Şu ana kadar toplanan para miktarı ne kadardır?
*Toplanacak bağışların nerelerde kullanılacaklarıyla ilgili herhangi bir planlama yapılmış mıdır?