27 Eylül 2024 Cuma

HDP Milletvekili Çelik, nefret saldırılarını Meclis'te gündemleştirdi

Trabzon'da Latin Katolik mezarlığına yönelek nefret saldırılarının sürdüğüne dikkat çeken HDP Mardin Milletvekili Çelik, İçişleri Bakanı Soylu'ya yönelttiği sorularla konuyu Meclis'e taşıdı. 

Trabzon'da bulunan Latin Katolik mezarlığına yönelik nefret saldırıları sürüyor. Son olarak Santa Maria Katolik Kilisesine, 70 yıl aradan sonra yapılan defin sırasında da cenazeye katılanlara saldırıya uğramış, mezarda bulunan bir haç ateşe verilmişti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik,  "Trabzon'da Santa Maria Katolik Kilisesi'nin mezarlığı nefret saldırısına uğradı. Trabzon'da hayatını kaybeden Z.Ç, 18 Ocak'ta düzenlenen ayinin ardından Arafilboyu Mahallesinde bulunan kilise mezarlığına defnedildi. Defin sırasında, bir grup tarafından tekbir getirilerek, köpeklerle tacizde bulunulmuştur. Mezarlığı bugün ziyaret edenler, mezar başına konulan geçici tahta haçın sökülerek yakıldığını görmüştür. Söz konusu saldırı münferit değildir. Santa Maria Katolik Kilisesi, daha önce de saldırıya uğramış, kilise kurşunlanmıştır. Yine aynı kilisenin Rahibi Andrea Santoro ise 5 Şubat 2006'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Saldırılar Trabzon'da yaşayan Hristiyan cemaatinde tedirginlik yaratmıştır" dedi. 

Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. Çelik, şu soruları yöneltti:

"Söz konusu saldırıyla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Gözaltına alınan kimse var mıdır?

Santa Maria Kilisesine dönük daha önce yaşanan saldırılarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır?

Türkiye'deki Hristiyan ibadethane ve mezarlıklarına yönelik devam eden saldırıların önlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Son 3 yıl içerisinde kaç kişi hakkında nefret suçundan dolayı işlem başlatılmıştır?"