28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Koçak'a işkence ve zorla müdahaleyi Adalet Bakanına sordu

HDP Milletvekili Koçyiğit, ölüm orucu direnişinde olan Mustafa Koçak'a yönelik işkenceyi Adalet Bakanı Gül'e sordu. Koçyiğit, görevi yaşatmak olan ancak yaşam hakkını ihlal eden doktorlar ve işkence yapan polisler hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ölüm orucu direnişinde olan Mustafa Koçak'a yönelik zorla müdahale ve işkenceyi Meclis gündemine taşadı.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesinde "silah temin etmek" ve "anayasal düzeni bozmak" iddiasıyla 2017 yılında tutuklanan Mustafa Koçak'ın son savunması alınmaksızın 11 Temmuz 2019'da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatan Koçyiğit, Koçak'ın adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevini, ölüm orucuna dönüştürdüğünü kaydetti.

Direnişinin 254. gününde hapishanenin hastanesine kaldırılan Koçak'a zorla müdahale edildiğini vurgulayan Koçyiğit, "Koçak'ın sağlık durumu hakkında bilgi almak için nöbet tutan aile üyeleri ve avukatlarının ısrarlı çabaları sonucu, Şakran Kapalı Cezaevi'nden, Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ne sevk edilen Mustafa Koçak ile avukatı Ezgi Çakır bir görüşme gerçekleştirmiştir" dedi. 

Çakır'ın görüşme notlarını aktaran Koçyiğit, "Ölüm orucunda olan müvekkili Mustafa Koçak'a beş gün boyunca cezaevi kampüs hastanesindeki doktorların işkence ederek müdahale ettiğini, müdahale sırasında Koçak'ın bilincinin açık olduğunu ve müdahaleye direnmesine rağmen serum takıldığını, kollarında serumların patlatılmasından kaynaklı morluk oluştuğunu, ellerinin ve kafasının halatlarla bağlandığını aktarmıştır. Avukat Ezgi Çakır, Koçak'ın doktorların kendisine 'seni sakatlayıp öyle bırakacağız' dediğini, müdahale sırasında cezaevi savcısının, polislerin, cezaevi müdürü ve memurların da odada olduklarını ve tüm yaşananlara şahitlik ettiklerini ifade etmiştir. Bu süre zarfında Koçak'ın tuvalete gitmesine izin verilmemiş, idrarını bulunduğu yere yapmaya zorlanarak temizlenmeden günlerce bekletildiğini, zorla müdahalede Koçak'a cinsel işkence, küfür ve hakaretler edildiği ifade edilmiştir" diye konuştu. 

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yönelttiği soruların bazıları şöyle: 

■ "Mustafa Koçak'ın, adil yargılama hakkı talebi neden kabul edilmemektedir? Koçak'ın son savunması alınmadan müebbet hapis cezasına çarptırılması savunma hakkı ihlali değil midir?

■ Ölüm orucundaki mahpus Mustafa Koçak'a zorla müdahale edilmesi talimatını kim veya kimler vermiştir?

■ Malta Bildirgesi'nde de yer alan 'açlık grevi yapanların iradesine saygı gösterilmesi' ilkesine aykırı davranan başta cezaevi hekimi ve yönetimi hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturma hangi aşamadadır?

■ Ölüm orucundaki Mustafa Koçak'a zorla müdahale sırasında doktorların kendisine 'Seni sakatlayıp öyle bırakacağız' dediği ifade edilmiştir. Bu doktorlar kimdir? Yaşatmaya yemin etmiş, insana saygıyı ve insan onuruna uygun davranmayı ilke edinen hekimlik mesleğine ve etiğine aykırı davranan bu kişiler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?"