28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: İktidar işçi katliamlarının ortağı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Şaziye Köse ve Cemalettin Yüksel, 4 Aralık Madenciler Gününde açıklama yaptı, maden işçilerinin ağır sömürü altında ve bu sömürünün yarattığı ölümlü maden katliamlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Türkiye'de maden ocaklarının, katliam boyutlarında yaşanan işçi cinayetleri ile ülkenin en can alıcı sorun alanlarının başında yer aldığını belirten Köse ve Yüksel, "Her gün emekçiler, hem sermayenin aşırı kar hırsı hem de iktidarlarca alınmayan önlemler nedeniyle iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyor. AKP dönemi, işçi sınıfı açısından adeta zamana yayılmış katliamlar silsilesine dönüştü. Sermaye yanlısı tutumu ile iktidar, her işçi katliamının doğrudan ortağı haline geldi" dedi.

Maden ocaklarında yaşanan işçi cinayetlerinin AKP iktidarı döneminde vahim boyutlara ulaştığını kaydederek İSİG verilerini hatırlatan Köse ve Yüksel, AKP iktidarı döneminde 1989 maden işçisinin katledildiğini belirtti.

Madenlerdeki özelleştirme, taşeronlaştırma, rodövans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, sömürü sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi sonucu yaşanan işçi katliamlarının neoliberal politikaların nelere yol açtığını çok acı deneyimlerle gösterdiğini belirten Köse ve Yüksel yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Emeğin hakkını savunmak partimizin temel politikalarındandır ve başta madenciler olmak üzere emekçilere dayatılan bu sömürü düzenini ve cinayetleri reddediyoruz. Emek ve Özgürlük mücadelesini birleştirerek bu gidişatı hep birlikte durdurabiliriz. Ortak mücadeleyle hem işçi katliamlarının hesabını soracağız hem de emeğin özgürleşmesini sağlayacağız. Bir kez daha maden ocaklarında hayatlarını kaybeden işçileri saygıyla anıyoruz, mücadeleye vesile olması dileğiyle 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz."