29 Eylül 2024 Pazar

HDP: Elazığ Cezaevi'nde koronavirüs görüldüğü iddiası doğru mu?

HDP Milletvekili Alican Önlü, Adalet Bakanı Gül'e Elazığ Hapishanesi'de tutsaklarda koronavirüs olduğu yönünde bilgilerin doğru olup olmadığını ve kaç tutsağa test yapıldığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü,Elazığ Hapishanesi'nde tutsaklarda koronavirüs çıktığı yönündeki bilgileri Adalet Bakanı  Abdulhamit Gül'e sordu.

AKP-MHP iktidarının hazırladığı infaz yasasının Meclis genel kurulunda kabul edildiğini hatırlatan Önlü, “AKP-MHP faşist iktidar bloğu koronavirüsünü dahi fırsata çevirerek, Çorlu Katliamı sanıklarını, madencilerin ölümüne neden olanları, Aladağ yurt yangının sorumlularını, mafya ve çete mensuplarının serbest bırakılmasının yolunu açarken, siyasi tutsaklar, aydınlar, gazeteciler ve muhalifler adeta bir kez daha cezalandırılarak, ölümle baş başa bırakıldılar” dedi. Bundan sonra hapishanelerde ortaya çıkacak vaka ve ölümlerden iktidarın sorumlu olacağını vuruladı.

Önlü, 13 Nisan'da Elazığ Hapishanesi'nde bulunan tutsakların, telefon görüşmesi yaptıkları ailelerine bazı tutsaklarda Covid-19 görüldüğü yönünde bilgi verdiğini hatırlattı, Adalet Bakanı Gül'e bunun doğru olup olmadığını sordu. 

Önlü, Gül'ün şu soruları da yanıtlamasını istedi: 

-Elazığ 2 No'lu cezaevinde tutuklular genelde 3'er kişilik koğuşlarda kalmaktalar. Korona görüldüğü belirtilen tutuklunun kaldığı koğuştaki diğer mahpuslara da tedbir amaçlı karantina uygulanmakta mıdır? bu kişilere herhangi bir test yapılmış mıdır?

-Bakanlık olarak cezaevlerinde ciddi önlemler alındığını belirtmenize rağmen, mahpusların başta ziyaret hakkı gibi bir çok hakkı elinden alınmışken koronanın nasıl bulaştığına dair bir çalışma yürütüyor musunuz?

-Elazığ 1 ve 2 Nolu cezaevlerinde yeterince temizlik yapılmadığı, yemeklerin kötü çıktığı, dezenfekte malzemelerinin verilmediği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bir soruşturma yürütüyor musunuz?

-Elazığ 1 ve 2 Nolu cezaevlerinde şu ana kadar kaç tutukluya korona testi yapılmıştır?

-Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yönelik bakanlık olarak bir açıklama yapacak mısınız?"