28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ceylan'dan kayyum tepkisi: Kürt düşmanlığıdır

İktidarın Kovid-19 salgınıyla mücadele eden HDP'li 5 belediyeye kayyum atamasıyla Kürtlerin sağlını tehlikeye attığının altını çizen HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Bu politikalar, Kürt düşmanlığıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Batman, Silvan, Lice, Ergani ve Eğil belediyelerine kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı, HDP'nin 31 Mart 2019 yerel yönetimler seçimlerinde kazandığı 65 belediyenin 37'sine kayyum atadı. Kayyumlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, uygulamanın Kürt düşmanlığı olduğunun altını çizdi.

Dünyanın koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla uğraştığını AKP-MHP iktidarının ise Kürtler ve kurumlarıyla uğraştığına dikkat çeken Ceylan, bu uygulamaların da Kürt düşmanlığı olduğunu vurguladı. Bu politikaların kısa vadede belki iktidara kazandıracağını aktaran Ceylan, ancak uzun vadede bu uygulamaların ne iktidara ne devlete ne de halklara herhangi bir kazandırmayacağını söyledi. 

'KÜRTLER YANLIŞA BOYUN EĞMEYECEKTİR'
İnsanların birbirine sahip çıkması gerektiği bugünlerde iktidarın halk sağlığını tehlikeye attığının altını çizen Ceylan, "İktidar virüsle mücadele edeceğine Kürt belediyelerine kayyum atayarak, hem Kürtlerin sağlığını tehlikeye atıyor hem de iradesini tanımıyor. Ancak, elbette Kürtler kendi kazanımlarına sahip çıkacaktır, kendisine ve iradesine de sahip çıkacaktır. Bu yeni bir şey değildir. Kürtler bu konuda rüştünü ispatlamış bir halktır, yanlışa boyun eğmeyecektir" diye konuştu.

İktidarın bu uygulamaları ile var olan kaosu daha derinleştirdiğini belirten Ceylan, "İktidar, kısa vadede ömrünü uzatabilir ama uzun erimli politikalarda kaybetmekten başka bir şansları yoktur. Çünkü, yürüttükleri politika Türkiye halklarına hizmet eden bir politika değildir. Toplumsal barışa hiçbir şekilde hizmet etmiyor, hatta zarar veren ve yok etmeye çalışılan politikalardır" diye belirtti. 

'KÜRTLERİN SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILIYOR'
Demokratik ve barışçıl siyasette ısrarcı olacaklarının altını çizen Ceylan, bu yaklaşımdan da asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Kayyum atanan belediyelerin Kovid-19 salgınına karşı yoğun dezenfekte çalışmalarını yürüttüğünü hatırlatan Ceylan, "AKP'nin halk sağlığı gibi bir derdi yoktur. Bu yaklaşım, Kürtlerin sağlığını bile bile tehlikeye atma yaklaşımıdır. Belediyelerimiz, halk sağlığı için seferberlik ilan etmişti, ancak iktidar bunu sekteye uğratmak için çabalıyor. İktidar, bizim sağlımız ve irademizle oynayabilir, ancak irademize de sağlımıza da sahip çıkacağız" dedi.

Kürtlere karşı yürüttükleri politikalarda başarılı olamayacaklarının altını çizen Ceylan, "Kürtlerin belediyelerine el koymak ile Kürtlerin iradeleri yerle bir edilmez ve edilmeyecek de. Yarın seçim olsa, tepe taklak gidecek olan bu zihniyettir. Bu uygulamalar iktidara kaybettirecektir" ifadelerini kullandı. 
 
'KAYBEDECEK KAYYUM ZİHNİYETİDİR'
Halka çağrıda bulunan Ceylan, şunları söyledi: "Örgütlü halimizle kendimize sahip çıkacağız. Sokaklarda örgütlenerek, mağdur insanlarımıza hem maddi hem de manevi olarak sahip çıkacağız. Temel değerlerimiz halkımız ve halklarımızdır. Birbirimize sahip çıkarak, bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Kayyım politikalarının kaybetmekten başka bir şansı yoktur. Eninde sonunda kaybedecek olan kayyum zihniyettir."