28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: ÇHD davası kararını kabul etmiyoruz

ÇHD davasında verilen kararın hukuki değil siyasi olduğunun altını çizen HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, "Mevcut yargısal sistemin çarkları içerisinde tüm temel insan haklarını, savunma hakkını, masumiyet karinesini ezen bu siyasal düzen değişene kadar hukuki ve siyasi mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Özdoğan ve Serhat Eren, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile dernek yöneticileri Oya Aslan, Barkın Timtik'in de aralarında bulunduğu 22 avukat hakkında iktidarın talimatıyla verilen ağır cezalara ilişkin açıklama yaptı.

Ceza tayin ederken dahi tutukluluk hallerinin devamını sağlamak için özel çaba sarf eden, olağandışı şekilde en üst sınırlardan ceza veren mahkemenin ÇHD'li  avukatlar nezdinde hukuk ve insan hakları mücadelesini duvarların arasına sıkıştırma gayreti içinde olduğu belirtilen açıklamada, "Dün Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD üyesi avukatlar hakkında verilen mahkeme kararı önceden belirlenen siyasi bir karardır. Bu karar muhalif avukatlar şahsında savunma hakkına, avukatlık mesleğine yönelik bir gözdağıdır. Bu kararın ne hukuk da ne de toplum vicdanında yeri yoktur. Adil yargılanma talebi için yürüttüğü mücadelede hayatını kaybeden Ebru Timtik'in de dediği gibi meslektaşlarımızın suçsuzluğunu yargılamaya çalışan mahkeme tüm temel hakları yok saymıştır. Mevcut yargısal sistemin çarkları içerisinde tüm temel insan haklarını, savunma hakkını, masumiyet karinesini ezen bu siyasal düzen değişene kadar hukuki ve siyasi mücadelemiz devam edecektir. Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD'li avukatların yanındayız" dedi.