28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Agit İpek'in cenazesinin PTT ile gönderilmesini Meclis'e taşıdı

Dersim'de yaşamını yitiren Agit İpek’in cenazesinin PTT ile gönderilmesine tepki gisteren HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Agit İpek'in cenazesinin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kargo yoluyla Dıyarbakır'da ikamet eden aileye gönderilmesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapacak mısınız?" diye sordu.

Dersim'de merkeze bağlı Xelasor Tepesi'nde 23 Mayıs 2017 yılında yaşamını yitiren HPG'li Agit İpek'in cenazesinin ailesine PTT ile gönderilmesine tepki yağdı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

HDP Millevekili Günay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

■ 23 Mayıs 2017'de Tunceli'de gerçekleşen operasyonlarda yaşamını yitiren Agit İpek'in cenazesinin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kargo yoluyla Dıyarbakır'da ikamet eden aileye gönderilmesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapacak mısınız? 
Tunceli ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında herhangi bir soruşturma başlatacak mısınız?
Cenazeye saygının esas olduğu toplumumuzda Agit İpek'in cenazesinin kargo yoluyla ailesine gönderilmesi bilginiz dahilinde midir?
23 Mayıs 2017'de yaşamını yitiren Agit İpek'in cenazesi ailesinin tüm girişimleri ve yapılan başvurulara rağmen hangi sebeple teslim edilmemiştir?
Cenazenin kargo yoluyla aileye gönderilmesi sonucu ailenin çektiği manevi ızdırabın sorumluluğunu ve vebalini alıyor musunuz?
Adli Tıp Kurumlarında bekletilen kaç cenaze vardır, ATK'lerde bekletilip ailelerine teslim edilmeyen cenazelerin gömülme ve yas hakkı esas alınarak ailelerine teslim edilmeleri için girişimde bulunacak mısınız?
Anayasa'nın 17. Maddesinin ihlali olan cenazelere yapılan işkence, mezarlıkların tahrip edilmesi ve son olarak cenazenin aileye kargo yoluyla gönderilmiş olması, aynı zamanda uluslararası hukuk normlarında insanlık suçları kapsamında değerlendirilmesi gereken suçlardır. Ulusal ve uluslararası hukuğun ihlal edilerek cenazeye işkence edilmesi ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütecek misiniz?