28 Eylül 2024 Cumartesi

HBDH'den 2022 politik-askeri değerlendirme: Birleşik devrim her zamakinden daha ihtiyaç

2022 yılının politik-askeri değerlendirmesini yapan HBDH, faşizmin yönetme krizinin derinleştiğine dikkat çekti ve birleşik devrimin her zamankinden daha fazla güncel olduğunun altını çizdi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi, 2022 yılının askeri-politik değerlendirmesini yayımladı. İsyanların büyüdüğünü ve devrimin güncelliğinin altı çizilen değerlendirmede, bu durumun emperyalist, kapitalist sistemin hiyerarşisini sarstığını, dünya çapında bir hegemonya krizini derinleştirdiğini tam da yüzden siyasetin en yoğunlaşmış hali olarak savaşların devreye girdiği kaydedildi.

"İsyanlar büyüyor, devrim günceldir", "Dünya genelinde politik-askeri gelişmeler", "İşçi ve halk hareketleri", "Devrimlerin beşiği Ortadoğu ve devrimci önderlik ihtiyacı", "Rojhilat'ta halk ayaklanması ve devrimin güncelliği", "Türkiye ve Kürdistan'da devrim günceldir", "Egemenler arası hegemonya mücadelesi sürüyor", "Faşist rejim tarikatlardan besleniyor", "Hak ve özgürlüklere dönük saldırılar devam ediyor; işçi sınıfı ve ezilenlerin direnişi büyüyor", "Zindanlarda tecrit saldırısı ve direniş", "Aleviler demokratik hakları için mücadeleyi yükseltmeli", "Kürt halkının özgürlüğünü savunmaksızın Türkiye işçi sınıfı özgürleşemez", "Türkiye'de faşizm, Kürdistan'da işgalciler yenilecek", "Rojava devrimini bekleyen tehlikeler ve devrimin korunmasının önemi", "Ezilenlerin haklı şiddeti ve devrimci şiddetin ayrıştırıcılığı" başlıkları altında gerçekleşen değerlendirmede kapitalist-emperyalist güçler açısından savaşın tarihsel bir gelişme değil zorunluluk olarak ilerlediğini ve faturasının ezilenlere kesilmek istendiğinin altı çizildi. Devlet ve halk çelişkilerini büyütmek, işçi-emekçilerin sermayeye karşı öfkesini genel grev-genel direnişle buluşturup yüzünü devrime dönmesini sağlamak, halk direnişleri ve isyan yangınını körükleme hattından ilerleyeceklerini kaydeden HBDH, "Bu temelde hareket tarzımız, biriken isyanları, direniş ateşini HBDH'ın öncülük edeceği devrimci savaşa evriltmek üzerine kuruludur" dedi.

Faşizmin yarattığı korku duvarının, sokakta militan, direngen, öncü eylemlerle yıkılabileceğinin altı çizilen değerlendirmede, "Birleşik devrimin politik-askeri örgütü olarak HBDH, faşist devletin kapitalist krizini ve yönetme krizini derinleştiren, ezilen halkları, işçi sınıfını, kadınları egemen sınıflar karşısında saflaştıran ve mücadeleyi yükselten bir yerde durmayı esas edinmektedir. HBDH olarak ‘Faşizmi yeneceğiz, özgürlüğümüzü kazanacağız. İleri... Daha ileri!' hamlemize de bu yön vermiştir. Bir yılı aşkın bir süredir sürdürdüğümüz hamleyle, ezilen halklara, işçi sınıfına, kadınlara yönelik devrimci politika yapmayı başaran, faşist psikolojik saldırganlık karşısında politik analizlerimizle uyumlu pratiğimiz yön tayin edici oldu. Birleşik devrim hareketimiz, faşizmin her türlü şiddeti karşısında ezilenlerin şiddetini ve devrimci zoru, politikanın asli unsurlarından biri olarak gördü" ifadeleri yer aldı.

Türkiye ve Kürdistan'ın emperyalist-kapitalist sistemin en zayıf halkalarından biri olduğu belirtilen değerlendirme, şöyle devam etti: "Çünkü; bölge gerici, faşist devletlerinin tüm baskı ve zulmüne, yoğunlaşmış saldırılarına rağmen emekçi halklar, ezilenler, kadınlar küçük bir kıvılcımla birlikte sokakları kuşatmak için tetiktedir. Gelişen tüm direnişler, mücadeleler, ayaklanmalar devrime doğru mayalanmaktadır. Devrimci mücadele geleneği, faşizmin fiziki imha, yok etme, tasfiye saldırılarına rağmen yok edilemiyor, bu topraklardan sökülüp atılamıyor. Bütün ideolojik/politik/örgütsel imha ve tasfiye saldırılarına rağmen silahlı mücadele geleneği faşizmin krizini derinleştiriyor, halklara umut olmaya devam ediyor. HBDH, Türkiye ve Bakur Kürdistan'da birleşik devrimin silahlı öncü gücü olarak faşizme/kapitalizme karşı, devrimci savaşını büyük bir iddia, kararlılık, cesaretle büyütüyor. Faşizmin yönetme krizini derinleştiriyor. Birleşik devrim bugün her zamankinden daha fazla günceldir. Faşizmi yeneceğiz, özgürlüğümüzü kazanacağız. İleri... Daha ileri...!"