28 Eylül 2024 Cumartesi

Hayrettin Eren'in akıbeti 42 yıldır gizli

Kaybedilişinin 42. yılında Hayrettin Eren'in dosyasını bir kez daha kamuoyunun gündemine taşıyan Cumartesi Anneleri, üç kuşaktır Hayrettin'i arayan Eren ailesinin sesine ses kattı.

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 921. hafta açıklamalarını kaybedilişinin 42. yılında Hayrettin Eren için düzenledi. Bu hafta da online gerçekleşen açıklamada, basın metnini Eren'in yeğeni Setenay Yarıcı okudu.

Yarıcı, İstiklal Caddesi'ne yönelik bombalı saldırının ardından kayıp yakını avukat Jiyan Tosun ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Yarıcı, “Bugün susanların, tarih önünde insan hakları savunucularına yönelebilecek her türlü saldırının sorumlusu olacaklarını hatırlatıyoruz” dedi.

Gözaltında kaybedilenlerle buluşma mekanı olan Galatasaray'ın 222 haftadır kayıp yakınlarına kapalı olduğunu hatırlatan Yarıcı, Galatasaray'dan da Hayrettin Eren ve tüm kayıplar için adalet istemekten de vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

NE OLMUŞTU?
26 yaşındaki Hayrettin Eren, İstanbul'da yaşıyordu. 12 Eylül darbe koşullarında hakkında arama kararı vardı. 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane'ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı.

Hayrettin, arkadaşı ve otomobili önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube'nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine “Gözaltında böyle biri yok!” denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, “Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok” diye ısrar eden Elmas
Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Sonra Hayrettin'in arabası da kaybedildi.

Hayrettin Eren'i gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken gören çok sayıda tanık vardı. Ancak gözaltına alındığı inkar edildi. Sıkıyönetim Savcılığı'na yapılan suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. Aradan geçen 42 yılda hukuk işletilmedi. Hayrettin Eren'in akıbeti gizlendi, onu kaybedenler cezasız bırakıldı.

Dosyayı canlandırmak için girişimlerde bulunmayı sürdüren Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin'i ve adaleti arıyor.